Svijet     | 28.07.2018. 13:08 |

Puigdemont se danas vraća u Belgiju

FENA Internet

BRUXELLES, 28. jula (FENA) - Katalonski svrgnuti predsjednik  Carles Puigdemont u subotu se vraća u Belgiju kako bi nastavio s insistiranjem na nezavisnosti španske regije nakon što je španski sudac povukao evropsku potjernicu protiv njega.
 
Moja politička aktivnost bit će smještena u Belgiji, naravno s ciljem provođenja mandata koji mi je povjerio narod (za nezavisnu Kataloniju) - izjavio je Puigdemont ove sedmice u Berlinu kada je objavio povratak u Belgiju.

Četiri mjeseca nakon što je uhapšen u Njemačkoj na španski zahtjev. Puigdemont se može vratiti u Belgiju  dok se ne suočava s rizikom od izručenja Španiji nakon što je španski sud povukao potjernicu.

Bivši regionalni čelnik, Puigdemonmt (55), nastavit će da se bori za katalonsku nezavisnost južno od Bruxellesa u mjestu Waterloo, poznatom po drugoj bici - porazu francuskog cara Napoleona od savezničkih evropskih snaga u 1815.

Smijenjen s mjesta katalonskog predsjednika nakon neuspjelog pokušaja secesije 27. oktobra prošle godine, Puigdemont i nekoliko članova njegove administracije pobjegli su u Bruxelles nekoliko dana kasnije.

On je uhapšen u Njemačkoj krajem marta po povratku s puta u Finskoj.

Puigdemont je oslobođen uz kauciju deset dana kasnije i čekao je na odluku njemačkog suda na zahtjev  za izručenjem Španiji, gdje je tražen zbog svoje uloge u secesionističkim aktivnostima.

Njemački sud presudio je, međutim, da on može biti izručen samo po optužbama za korupciju a ne za "pobunu" kako je tražio Madrid jer tu karakterizaciju ne priznaje njemački zakon.

Nakon te odluke, sudac španskog Vrhovnog suda Pablo Llarena povukao je međunarodnu potjernicu, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Brisel - Belgijski premijer Aleksander De Kro održao radni sastanak s Bećirovićem

Belgijsko zdravstveno vijeće: Svaka konzumacija alkohola povećava rizik od ozbiljnih bolesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo