Svijet     | 30.07.2018. 10:51 |

Sky News: Polovina britanskih glasača podržava referendum o sporazumu o Brexitu

FENA Internet

LONDON, 30. jula (FENA) - Polovina britanskih glasača podržava referendum na kome će se birati između odustajanja od sporazuma koji bi vlada mogla postići s Evropskom unijom, nepostizanja sporazuma ili ostanka u EU, javio je u ponedjeljak Sky News, pozivajući se na vlastitu anketu.

Anketa je pokazala da se 40 posto ispitanika protivi takvom glasanju, dok ih je 10 posto neodlučno.

Manje od osam mjeseci prije nego što bi Britanija trebala napustiti EU, malo je jasno kako će se trgovina odvijati, dok se premijerka Theresa May, suočena s pobunom u vlastitoj stranci, bori da postigne sporazum s blokom.

May je intenzivirala planiranje takozvanog scenarija "bez sporazuma" po kome bi peta svjetska ekonomija napustila EU 29. marta 2019. bez dogovora o slobodnoj trgovini, u potezu koji bi uzdrmao finansijska tržišta i dislocirao trgovinsku razmjenu širom Evrope i van nje. 

Anketa Sky Newsa pokazala je da 78 posto Britanaca smatra da je vlada Therese May napravila loš posao u pregovorima u Brexitu, što predstavlja rast nepopularnosti za 23 posto od marta. Samo deset posto ispitanika smatra da je vlada napravila dobar posao.

Stopa odobravanja rada premijerke May pala je na 24 posto, pokazala je anketa. Glasači su podijeljeni oko toga da li će Brexit biti dobar ili loš za zemlju; 40 posto je izjavilo da će biti dobar, a 51 posto da će biti loš.

Na referendumu održanom 23. juna 2016., 17,4 miliona glasača ili 51,9 posto je glasalo za napuštanje EU, dok je 16,1 miliona ili 48,1 posto podržalo ostanak u bloku. Brojne ankete javnosti uoči glasanja bile su pogrešne i nisu se podudarile s rezultatima.  

Upitani da izaberu između tri opcije - sporazuma na kome radi Theresa May, scenariju bez soporazuma ili ostanku u EU - 48 posto ispitanika je izjavilo da je radije za ostanak u EU, 27 posto želi da njihova zemlja ode iz bloka a 13 posto podržava scenarij bez sporazuma.

Osam posto ih je izjavilo da neće glasati na takvom referendumu, dok tri posto ne zna da li bi glasalo.

Agencija Sky Data intervjuirala je reprezentativni nacionalni uzorak od 1.466 gedalaca Sky Newsa online putem od 20 do 23. jula, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nova anketa previđa da će francuska krajnja desnica na EU izborima imati najbolji rezultat ikad

Anketa - Amerikanci nezadovoljni izbornim revanšom Trumpa i Bidena

Centralna banka BiH - Očekivana inflacija u BiH 2024. godine 5,8 posto

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!