Bosna i Hercegovina     | 30.07.2018. 17:12 |

Jusko:Pokušaj podmetanja nepostojeće odgovornosti za Pelješki most politikanstvo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. jula (FENA) - Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko reagovao je danas povodom komentara i saopćenja Dine Konakovića i Kemala Ademovića, a u vezi s početkom gradnje "Pelješkog mosta". 

- Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i ministar Jusko nisu nadležni za vođenje vanjske politike BiH. To je isključivo posao Predsjedništva BiH ili Vijeća ministara (VM) kao državnog organa. Pitanje Pelješkog mosta je specifično pitanje u odnosima između BiH i Hrvatske, te o njemu odlučujuću ulogu imaju Predsjedništvo BiH, VM i Parlament BiH. Na čelu tih institucija su, podsjećam  „zaboravnog“ Konakovića, njegovi donedavni partijski drugovi i šefovi iz SDA, Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić i Šefik Džaferović.



Stoga ocjenjujem kao čisto politikantstvo pokušaj podmetanja nepostojeće odgovornosti za Pelješki most meni kao ministru, od strane  bivšeg premijera Kantona Sarajevo te njegovog stranačkog prijatelja, očito potpuno neinformiranog, Kemala Ademovića - ističe Jusko, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH
.

Jusko, radi objektivnog informiranja javnosti, podsjeća da je sa saradnicima iz Ministarstva za dvije godine osigurao dvije i pol milijarde KM za gradnju transportne infrastrukture u BiH.

- Daleko smo odmakli u regionalnom projektu povezivanja Sarajeva i Beograda modernom saobraćajnicom uz veliku pomoć Vlade Republike Turske i znatno ubrzali gradnju međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Svilaja. Ministarstvo je uradilo sve što je neophodno da od iduće godine preuzmemo punu kontrolu nad našim nebom, dok istovremeno bivši kantonalni premijer za tri godine nije bio u stanju da riješi gradnju Prve transverzale u Sarajevu za koju postoji urađen projekat, izvršena eksproprijacija i osiguran novac - navodi ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Forto: Pokrenuta inicijativa za rekonstrukciju pruge od Doboja do Zvornika i dalje prema Srbiji

Gradnja međudržavnog mosta kod Šćepan Polja naredne godine

Forto i Fikacek o uspostavljanju direktne željezničke linije Sarajevo - Prag

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!