Kultura     | 31.07.2018. 10:37 |

U Mostaru održana rasprava 'Bosanska država u vidicima osporavanja i obnova'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 31. srpnja (FENA) - Javna rasprava pod nazivom "Bosanska država u vidicima osporavanja i obnova" održana je u ponedjeljak navečer u Mostaru, u sklopu manifestacije 'Mostarsko ljeto', a u organizaciji Centra za kulturu Mostar i Centra za strategijske studije Međunarodnog foruma Bosna.

 "Cijela povijest bosanskog naroda i njegove države u gotovo 1000 godina je neprestani pokušaj razaranja te države i tog naroda, te njihova obrana", kazao je predsjednik Međunarodnog foruma Bosna Rusmir Mahmutčehajić, dodajući kako je povod za skup u Mostaru razgovor o knjizi "O antibosanstvu: Muke života u tuđim predstavama".

 Naglasio je da kada se sve sabere što se događalo s bosanskim narodom, s njegovom državom, može se zaključiti da, ipak, taj narod ima neku unutrašnju snagu.

 "On se odupro brojnim pritiscima izvana i iznutra i on se danas nalazi na velikoj raskrsnici. Radi se o tome hoće li obnoviti svoju svijest o sebi kao kulturnoj, političkoj, ekonomskoj posebnosti, kao narod koji ima sve razloge da postane politički osviješten, da preuzme sudbinu u svoje ruke, da se oslobodi brojnih predrasuda, kakve su, recimo, traženje podrške od sila izvana, prije svega od iluzija orijentalizma, fundamentalizma koji su de facto otrovi za taj narod", objasnio je Mahmutčehajić.

 Istaknuo je da je ovo prvi razgovor o spomenutoj knjizi te naglasio kako "cijela naša slika, koja nam je nametana o tim neprijateljskim poduhvatima o našoj zemlji, našem narodu, o religijskoj pluralnosti naše zemlje, o nacionalizmima kao o načinima razaranja ove zemlje, jest tema večerašnjeg razgovora i o tome treba neprestano razgovarati".

 Mahmutčehajić je također naglasio kako je stanje u BiH i u bh. društvu danas krajnje teško.

 "Ono je rezultat zbrke i nerazumijevanja među nama i našim ljudima. Osviještenja ili otkrivanja Bosne kao predragocjene vrijednosti je na nama, neće nam to nitko dati. Dugo vremena, kroz gotovo dva stoljeća, nacionalizmi su Bosnu pretvarali u nešto što nema budućnost. Moje duboko uvjerenje je da je Bosna zemlja raskošne pluralne kulture. To je zemlja koja pripada njezinim katolicima, pravoslavcima, muslimanima, Židovima, Romima, svima onima koji tu žive. Oni su danas između sebe razdijeljeni, sukobljeni, i njihova budućnost je jedino u tome da se nađe okvir u kojem će oni graditi tu budućnost", poručio je Mahmutčehajić.

 Pored njega, u raspravi su sudjelovali predsjednik Centra za strategijske studije Međunarodnog foruma Bosna Taner Aličehić, vlasnik i urednik izdavačke kuće Connectum Ajet Arifi, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Senadin Lavić, predsjednik Centra za proučavanje historije Međunarodnog foruma Bosna Desmond Maurer i profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Esad Zgodić, priopćili su organizatori.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Javna rasprava o izmjeni i dopuni Regulacijskog plana 'Centralna zona rekonstrukcija' - faza III

Brčko - Javna rasprava o Centru za upravljanjem otpadom

Autobiografski dnevnik "Mostari; Dnevnik čuvara mosta" predstavljen na Mostarskom ljetu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta