Bosna i Hercegovina     | 31.07.2018. 13:28 |

Donacija za Projekt prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Zenici

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 31. jula (FENA) - Sporazumi o finansiranju koji će omogućiti donaciju Vlade Švicarske u iznosu 4,75 miliona eura za Projekt prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Zenici, potpisani su danas u Sarajevu.

Potpisali su ih zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, direktor Ureda KfW-a u Sarajevu Matthias Schmidt-Rosen i ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber-Saxer, te gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Ministar Bevanda je kazao novinarima da je prvim sporazumom Državno tajništvo za ekonomske poslove Švicarske odobrilo grant sredstva u iznosu od 4.750.000 eura Bosni i Hercegovini za provedbu projekta prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda u Zenici, putem KfW-a.

Drugim sporazumom KfW proslijeđuje sredstva financijskog doprinosa Bosni i Hercegovini za provedbu spomenutog projekta.

Bevanda ističe da je cilj projekta osigurati prikupljanje, transport i pročišćavanje komunalnih otpadnih voda Grada Zenice na okolišno ispravan i higijenski zadovoljavajući način, uz prihvatljive troškove.

To ima za cilj unaprijediti uvjete života stanovništva i zaštititi okoliš, posebno rijeku Bosnu i njezine pritoke u Zenici i nizvodno.

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber-Saxer je kazala da je ideja, ne samo izgradnja postrojenja za prečišćavanje voda, nego i cjelokupno uvođenje tehnologije, ali i izgradnja kapaciteta i pružanje usluga građanima. Po njenim riječima, radi se o jednom sveobuhvatnom paketu.

Napominje kako nije slučajnost da se ovaj projekt realizira u Zenici sa kojom imaju dugogodišnju saradanju.

- Švicarska je već doprinijela i uspostavljanju postrojenja za snabdijevanje vodom. Ovo je samo logičan nastavak te saradnje - navela je ambasadorica.

Istaknula je da od ovog projekta koristi neće imati samo građani Zenice, nego i svi oni koji žive nizvodno, odnosno duž rijeke Bosne, te da je ovaj projekat i za doborobit očuvanja okoliša.

Po njenim riječima, BiH je zemlja bogata rijekama i u tom pogledu je važno podići kvalitet čistoće vode i uticati na svijest građana da čuvaju svoje rijeke.   

Direktor Ureda KfW-a u Sarajevu Matthias Schmidt-Rosen je izrazio zadovoljstvo da i KfW sudjeluje u ovom važnom projektu.

- Ovo je i nastavak dobre saradnje koju imamo s gradom Zenica, ali i s preduzećem 'Vodovod i kanalizacija' - kazao je Schmidt-Rosen i zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je kazao da je Zenica bila jedna od najzagađenijih gradova u BiH, te da Grad Zenica i gradska uprava na sve načine pokušavaju da građanima omoguće kvalitetniji, zdraviji život.

Zahvalio je Vladi Švicarske koja donira u grad Zenicu 4,75 miliona eura da bi riješili otpadne vode i napravili prečistače.

Dodaje također da je grad Zenica jedini grad u državi koji je ušao u "zelene gradove“ Evrope i shodno tome užurbano se rade različiti projekti.

Uskoro video.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Katolički školski centar bio domaćin 1. susreta malih maturanata Grada Zenica

Potpisan ugovor za izgradnju Centra za srce u krugu Kantonalne bolnice Zenica

Zenica dobija moderni Centar za srce, u ponedjeljak potpisivanje ugovora o izgradnji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo