Sport     | 31.07.2018. 14:28 |

Općinu Centar posjetio investitor iz Rijada prijavljen za modernizaciju Koševa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. jula (FENA) - Općinu Centar Sarajevo danas su posjetili predstavnici kompanije IMAR Urban Consultants iz Rijada, Saudijska Arabija, koja se prijavila na otvoreni međunarodni predkvalifikacijski poziv Općine za iskazivanje interesa potencijalnih privatnih partnera da investiraju sredstva u realizaciju projekta modernizacije kompleksa Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase“ na Koševu.

Domaćin ove posjete bio je općinski načelnik Nedžad Ajnadžić sa saradnicima koji je pozvao menadžere ove kompanije da posjete Sarajevo i Općinu Centar, da bi se razgovaralo o polaznim osnovama za projekt, saopćeno je iz Općine Centar.

Na javni poziv prijave su dostavile dvije strane kompanije - IMAR Urban Consultants iz Rijada iz Saudijske Arabije i Care Park PTY LTD iz australskog Melburna.

Kompanije su dostavile neophodnu relevantnu dokumentaciju o svom poslovnom rejtingu, urađenim projektima, te uvjerenja poslovnih banaka, uz naglašenu zainteresiranost da u skladu s modelima javno privatnog partnerstva – koncesije investiraju svoja sredstva u realizaciju projekta.

Načelnik Ajnadžić je istaknuo da je Općina Centar do sada investirala značajna finansijska sredstva u modernizaciju stadiona po zahtjevima FIFA-e i UEFA-e.

Izvšena je ugradnja nove rasvjete jačine 1.776 luksa što omogućava odigravanje međunarodnih utakmica i u noćnim terminima, izgrađena je centralna kontrolna soba sa video nadzorom cijelog stadiona, završena dogradnja klupe za stručne timove i rezervne igrače te prostor za zagrijavanje igrača. Time su ispunjeni osnovni uslovi za održavanje međunarodnih utakmica, a radi se i na drugim tehničkim detaljima.

Općinska uprava će nastaviti aktivnosti na postavljanju novog semafora, rekonstrukciji terena i drugim građevinsko tehničkim poboljšanjima uslova za smještaj publike, igrača i medija.

- Naša je ideja da nogometni stadion ostane, te da se u širem kompleksu oko stadiona omogući izgradnja privrednih i turističkih sadržaja koji će investitoru omogućiti povrat uloženih sredstava, kao što su hotel, šoping centar, podzemna garaža, akva park, polazna stanica za žičaru prema Nahorevskim brdima, jer želimo da to bude najatraktivnija i najposjećenija zona u Sarajevu. Nakon iskazivanja interesa i želja investitora mi ćemo ići na izradu studije izvodljivosti i opravdanosti, te na neophodnu izmjenu prostorne planske dokumentacije - rekao je Ajnadžić i dodao da će u narednih 30 dana pozvati spomenute dvije kompanije da predstave svoje ideje i viziju.

Predstavnici kompanije IMAR Urban Consultants, koje je predvodio direktor Khalid A. Al Othman, naglasili su da njihov posjet Općini Centar potvrđuje da žele sudjelovati u ovom projektu za koji su kazali da je prvenstveno razvojni i za lokalnu zajednicu i šire.

Gosti iz Rijada su istakli da njihova kompanija ima 25 godina bogatog iskustva u arhitekturi i inženjeringu i iskazali spremnost za nastavak saradnje sa Općinom Centar u cilju zajedničkog iznalaženja najboljih idejnih rješenja modernizacije cijelog sportskog-rekreativnog-privrednog kompleksa na Koševu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'