Bosna i Hercegovina     | 31.07.2018. 14:35 |

Mušić: Usaglašeni tekst zakona o pravima boraca na potvrdi kod članova Komsije

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 31. jula (FENA) – Na pisarnicu Federalnog parlamenta još nije predat Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica koji je usaglašen jučer na sjednici Zajedničke Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta Federacije BiH.

Potvrdio je to za Fenu predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Musić govoreći da se trenutno usaglašeni tekst zakona nalazi na potvrdi kod članova Komsije.

Da bi zakon mogao stupiti na snagu potrebno je da ga u usaglašenom tekstu usvoje oba doma Federalnog parlamenta. 

Zbog toga se očekuje da rukovodstva Predstavničkog doma i Doma naroda zakažu sjednicu.

- Demobilisani borci zaslužuju kvalitetan zakon. Vlada je predložila zakon koji je usvojen u oba doma uz određeni broj amandmana. Zato je zasjedala Zajednička Komisija za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta Federacije BiH i postigla saglasnost. Ostalo je da se to obradi i pripremi za tačku dnevnog reda. Zastupnici moraju biti upoznati sa usaglašenim tekstom zakona oko kojeg će se izjašnjavati - rekao je Mušić.

Dodao je da, između ostalog, zakon rješava jedno od važnih pitanja, a to je Jedinstveni registar korisnika prava boračko-invalidske zaštite.

Ovom prilikom Mušić je skrenuo pažnju da je javnosti poznato da, kako je kazao, Predstavnički dom funkcioniše u jednom veoma specifičnom stanju kada je u pitanju rukovodstvo doma i parlamentarna većina, posebno nakon usvajanja zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH.

- Očekujem maksimalnu ozbiljnost i odgovornost kako zastupnika tako i zastupničkih klubova za obezbjeđivanje kvoruma za narednu sjednicu i konačno donošenje zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Kolegij doma će nakon prijema usaglašenog teksta zakona, koji još nije došao na pisarnicu, sve razmotriti i definisati datum sjednice -  rekao je Mušić, poručujući da će Kolegij zasjedati za dva dana.

Predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara u kontaktu je sa Mušićem, te se u skladu sa procedurama čeka da najprije zakaže sjednicu Predstavnički dom, a potom će to uraditi i Dom naroda Parlamenta FBiH, potvrđeno je Feni iz Kabineta predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH.  

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Marinković Lepić: Predstavnički dom mora biti mjesto ozbiljnog rada, a ne izvođenja performansa

Zukan: Zakonodavnopravna komisija razmatrat će dopune Zakona o radu u cilju legalnog rada studenata

Odbor za ekonomsku politiku podržao budžet FBiH, traži 20 miliona KM za onkološke pacijente

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo