Bosna i Hercegovina     | 31.07.2018. 18:53 |

Efendić i Memagić predvode bh. delegaciju u Azerbejdžanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. jula (FENA) - Delegacija iz Bosne i Hercegovine predvođena načelnicima Općine Novi Grad Sarajevo Semirom Efendićem i Općine Olovo Đemalom Memagićem boravi u trodnevnoj posjeti Azerbejdžanu.

Posjeta je realizovana u saradnji s Unijom općina turskog svijeta (TDBB) koja okuplja članice iz oko 30 zemalja među kojima su BiH i Azerbejdžan.

Planirano je da se u toku posjete glavnom gradu Azerbejdžana održe sastanci s načelnicima pet općina u sastavu grada Bakua, članovima Regionalnog i nacionalnog vijeća Azerbejdžana, te sa privrednicima iz različitih oblasti. 

Bosna i Hercegovina i Azerbejdžan imaju dosta historijskih sličnosti i obje zemlje stekle su nezavisnost devedesetih godina prošlog stoljeća uz velika stradanja stanovništva, i proteklih dvadesetak godina prolaze proces oporavka i tranzicije iz socijalističkog državnog uređenja.

Iako Bosna i Hercegovina prolazi kroz proces pridruživanja Evropskoj uniji i NATO-u, ekonomski napredak nije toliko vidljiv kao što je to slučaj s Azerbejdžanom, te u toj oblasti postoji dosta potencijala za saradnju i jačanje ekonomskih veza dvije države.

U bh. delegaciji pored načelnika općina nalaze se i predstavnici AS grupacije, Euroasfalta, Bosnaplasta, Alma Ras, Sarajevostana i Turističke zajednice KS.

Načelnik Općine Olovo Đemal Memagić drugi put boravi u Azerbejdžanu. Tokom prošle posjete, organizovane putem Konzulata Republike Azerbejdžan u BiH, boravio je tu s privrednom delegacijom iz Gračanice.

- Mi smo već ostvarili kontakte sa više firmi iz Azerbejdžana koje se bave tekstilom, energijom, elektro-materijalima, te još nekim granama privrede. Uspostava ovakvog vida saradnje nama se pokazao kao uspješan i treba ga jačati i razvijati - kaže Memagić.

Na prostoru općine Novi Grad Sarajevo 2012. godine izgrađen je Park prijateljstva ove dvije države i spomen žrtvama Kocaelija, u koji je Azerbejdžanska vlada uložila oko 2,5 milona KM, a također uz podršku ove prijateljske zemlje obnovljena je škola Centar za slijepu i slabovidnu djecu, te izgrađena fiskulturna sala, koje su 2013. godine otvorili načelnik Općine Semir Efendic i Lejla Aliyeva, kćerka predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Alijev: Azerbejdžan i Armenija sada su bliži miru nego ikada

Cvijanović u radnoj posjeti Republici Azerbejdžan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo