Bosna i Hercegovina     | 01.08.2018. 12:36 |

Bojić zahvalio OSCE-u i drugim organizacijama na podršci romskim udruženjima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 01. augusta (FENA) - Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) s poštovanjem se odnosi prema obilježavanju 2. augusta, Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu - navodi se u saopćenju koje je danas povodom tog datuma uputio predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislav Bojić.

On je u ime Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH i u svoje lično ime zahvalio Misiji OSCE-a u BiH i drugim međunarodnim organizacijama na podršci romskim udruženjima i, posebno, Ženskoj romskoj mreži "Uspjeh", koja organiziraju posjetu Spomen - području Donja Gradina i odavanje počasti za oko 40.000 Roma i Romkinja ubijenih u sistemu koncentracionih logora Jasenovac i pokopanih u masovnim grobnicama na stratištu u Donjoj Gradini.

"Međunarodni dan romskih žrtava holokausta u Drugom svjetskom ratu, koji se obilježava u znak sjećanja na 2. august 1944. godine kada je u koncentracionom logoru Aušvic ubijeno 2.897 Roma, pružit će mogućnost da se s dužnim poštovanjem i počašću zajednički prisjetimo svih 500.000 romskih žrtava, koliko ih je stradalo tokom najmračnijeg perioda ljudske istorije, kao i svih 700.000 žrtava stradalih u koncentracionim logorima Jasenovac i Donja Gradina", mišljenja je Bojić.

U saopćenju je naglasio kako "sjećanje na sve žrtve holokausta treba da bude pouka i poruka za nas i sve buduće generacije da poštujemo prava drugih i drugačijih i da ne dozvolimo da se ovakvi zločini bilo kada i bilo kome ponove".

"Osnivanjem Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH, provođenjem Dekade inkluzije Roma 2005. - 2015., usvajanjem i provođenjem strategija i akcionih planova za zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu zaštitu Roma, kao i podrškom koju pružaju predstavnicima Roma i romskim udruženjima, institucije BiH godinama rade na poboljšanju zaštite prava i uslova života romske manjine u BiH. Uvjeren sam da će tako biti i u budućnosti i da će Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH, Vijeće ministara BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i druge institucije praviti pozitivne korake i podizati standarde u procesu okončanja diskriminacije i u obasti zaštite ljudskih prava Roma u BiH", navodi se u Bojićevom saopćenju, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo