Politika

Čović i Plenković razgovarali o evropskoj perspektivi i situaciji u BiH

Saopćenje, Foto/Predsjedništvo BiH

SARAJEVO/ZAGREB, 01. augusta (FENA) - Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se u Zagrebu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i ministricom vanjskih poslova i potpredsjednicom Vlade Republike Hrvatske Marijom Pejčinović- Burić. 

Na susretu je razgovarano o evropskoj perspektivi i aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Razmijenjena su mišljenja o aktivnostima u vezi sa skorom realizacijom nekoliko zajedničkih projekata Evropske unije koji imaju za cilj razvoj tješnje saradnje.

Čović je tom prilikom kazao kako je dosadašnja trgovinska razmjena Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske veća od dvije milijarde eura, što je izvrstan pokazatelj kontinuiranog jačanja privrednih veza.

Bilo je govora i o migracijskoj krizi koja je posebino vidljiva na sjevernoj granici Bosne i Hercegovine s Republikom Hrvatskom. Ocijenjeno je neophodnim jačanje saradnje nadležnih tijela dviju država kako bi se ovaj problem rješavao na zadovoljavajući način, uz poštivanje najviših humanitarnih i sigurnosnih standarda i u skladu s interesima dviju zemalja, šire regije i Evropske unije.

Sagovornici su zaključili kako je prioritet snažno ubrzati proces evropskih integracija, kao preduvjet normalizacije odnosa u Bosni i Hercegovini i obnove punog reformskog zamaha.

Također su istaknuli da je osnovni preduvjet vladavine prava uspostava institucijske jednakopravnosti hrvatskog naroda s ostala dva naroda, odnosno poštivanje ustavnog načela legitimnog predstavljanja temeljenog na načelu konstitutivnosti naroda.

Na kraju susreta Čović je čestitao Plenkoviću početak gradnje Pelješkog mosta, kazavši da je to trenutno najveći i najznačajniji projekt na ovim prostorima. Njegov puni značaj tek će se pokazati u budućnosti, jer je to projekt od nadnacionalnog značaja koji ne povezuje samo teritoriju Republike Hrvatske, već i područje šire regije i Evropske unije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) E.F.