Svijet     | 03.08.2018. 09:03 |

Mnanangwa pozvao na jedinstvo nakon pobjede na izborima u Zimbabveu

FENA Internet

HARARE, 03. augusta (FENA) - Zimbabveanski predsjednik Emmerson Mnangagwa izjavio je u petak da mu je čast što je izabran na položaj šefa države i pozvao je na nacionalno jedinstvo nakon izbora nad koje se nadvila sjenka nakon pogibije šest ljudi u vojnom gušenju opozicijskih protesta.

- Ovo je novi početak. Držimo se za ruke u miru, jednistvu i ljubavi i zajednički gradimo novi Zimbabve za sviju - objavio je Mnangagwa na Twitteru.

Mnangagwa, bivši čelnik špijunske agencije Zimbabvea koji je postavljen na položaj predsjednika države nakon uklanjanja s vlasti Roberta Mugabea u državnom udaru u novembru prošle godine, ostvario je lagodnu pobjedu nad opozicijskim čelnikom Nelsonom Chamisom u četvrtak.

Izborna komisija objavila je u petak ujutru da je  Emmerson Mnangagwa pobjednik predsjedničkih izbora i da je zauzeo položaj koji je duže od četiru decenije držao Robert Mugabe.

- Objavljujem da glasovi koje je osvojio Emmerson Mnangagwa predstavljaju više od polovine glasova na ovim izborima - izjavila je predsjedavajuća Izborne komisije Zimbabvea (ZEC), Priscilla Chigumba, na konferenciji za novinare u prijestolnici Harareu u petak rano ujutru.

Mnangagwa je osvojio  50,8 posto glasova dok je Chamisa osvojio 44,3 posto, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Iran potpisao ekonomske sporazume sa Zimbabveom dok Raisi okončava afričku turneju

Zimbabve održava izbore 23. augusta

Rishi Sunak novi čelnik Konzervativne stranke i britanski premijer

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'