Svijet     | 03.08.2018. 11:07 |

Pompeo insistira da Turska oslobodi američkog pastora

FENA Internet

SINGAPUR, 3. augusta (FENA) - Američki državni sekretar Mike Pompeo insistira da Turska oslobodi uhapšenog američkog pastora, čiji je slučaj naveo Trumpovu administraciju da uvede sankcije visokim turskim zvaničnicima i teško je naškodio odnosima dvije NATO saveznice.

Pompeo je također izjavio da će tražiti oslobađanje nekoliko lokalnih službenika u američkim diplomatskim misijama u Turskoj.

Samo dva dana nakon što je američka administracija uvela sankcije turskim ministrima pravde i unutrašnjih poslova oko slučaja pastora Andrewa Craiga Brunsona, Pompeo se sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom na marginama samita ASEAN-a u Singapuru. Uoči susreta Pompeo je izjavo da će Brunsonov slučaj biti visoko na njegovoj listi tema o kojima će raspravljati sa svojim turskim kolegom. On je branio sankcije kao znak toga kako administracija ozbiljno shvata Brunsonov slučaj.

- Turci znaju da sat otkucava i da je vrijeme da pastor Brunson bude vraćen kući i nadam se da će oni uvidjeti o čemu je riječ: demonstraciji da smo veoma ozbiljni po tom pitanju - izjavio je Pompeo novinarima u u svom avionu koji je letio iz Kuala Lumpura do Singapura.

- Mi ovo smatramo jednim od brojnih otvorenih pitanja koje imamo s Turcima - izjavio je Pompeo.

On to nije pojasnio, ali poznato je da su Washington i Ankara u sporu oko niza pitanja, uključujuči tursko kontinuirano pritvaranje trojice turskih službenika američkog konzulata u Istanbulu, kao i vojne aktivnosti u sjevernoj Siriji i turske planove da nabavi napredne sisteme protuzračne odbrane od Rusije.

Prošle su sedmice američki predsjednik Donald Trump i potpredsjednik Mike Pence zaprijetili uvođenjem sankcija Turskoj ukoliko se Brunson odmah ne oslobodi. Oni tvrde da nedavno prebacivanje Brunsona iz zatvora u kućni pritvor nije dovoljno.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbacio je američke zahtjeve, rekavši da njegova vlada neće ustupiti i da je "spremna da ide svojim putem" ukoliko SAD budu djelovale. Turci su također najavili odmazdu za američke sankcije "bez odgode". 

Tursko ministarstvo vanjskih polova nazvalo je sankcije "bezobzirnom intervencijom u naš pravni sistem" koja bi naškodila "konstruktivnim naporima na iznalasku rješenja problema između dvije zemlje".

Obraćajući se novinarima nakon susreta s Pompeom, Cavusoglu je opisao njihove rasprave kao "izuzetno konstruktivne" i kazao je da će dvije zemje nastaviti da rade na rješenju međusobnih sporova.

- Ponovili smo im da se ništa ne može riješiti jezikom prijetnji i sankcija i mi vjerujemo da je to dobro shvaćeno - kazao je Cavusoglu.

Brunson (50) je uhapšen u decembru 2016. nakon propalog puča pod optužbama da je "počinio zločine u ime terorističke grupe čiji nije član" i za špijunažu. Iako je prebačen u kućni pritvor, on se suočava sa zatvorskom kaznom do 35 godina ukoliko bude osuđen po obje tačke na suđenju koje je trenutno u toku.

Evangelistički pastor, koji je iz Black Mountaina u Sjevernoj Karolini, živi u Turskoj 23 godine i predvodi Crkvu uskrsnuća u Izmiru, prenosi AP.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena bez dogovora, nastavak 4. travnja

Izrael šalje delegaciju u Katar na nove razgovore o prekidu vatre u Gazi

Bećirović: Pozvao sam Evropsku uniju da otvori pregovore sa BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom