Regija     | 05.08.2018. 11:17 |

Grabar-Kitarović i Plenković na proslavi 23. obljetnice 'Oluje'

FENA Mladenka Krilic

KNIN, 5. kolovoza (FENA) - Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknuli su u nedjelju  na proslavi 23. obljetnice "Oluje" kako ta vojno-redarstvena operacija i vrijednosti Domovinskog rata trebaju i danas biti poticaj u izgradnji snažnog i uspješnog hrvatskoga društva, poručivši kako se zalažu za suradnju i dobrosusjedske odnose.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u nedjelju u Kninu da se Domovinski rat i hrvatski branitelji ne smiju zaboraviti te da se vrijednosti domoljubnog zajedništva moraju prenositi budućim naraštajima, jer je to ključ uspješne izgradnje hrvatskoga društva, cijele države i bolje budućnosti građanima i budućim naraštajima.

Naglasila je da će Hrvatska podupirati europski put BiH, "ostajući privržena razvoju najboljih mogućih međusobnih odnosa, što pretpostavlja i čvrstu potporu zahtjevima Hrvata za punom ravnopravnošću u ostvarivanju legitimnih nacionalnih prava".

To, dodala je, uključuje i potporu svim izbjeglim i protjeranim Hrvatima izvan BiH u ostvarivanju njihovih političkih, imovinskih i drugih prava. 

Grabar-Kitarović je istaknula da je Oluja bila veličanstvena pobjeda na jedinstvenom ratištu te da je potpuni poraz agresor doživio u daljnjim vojnim operacijama u BiH, čime su stvoreni preduvjeti za postizanje mira koji i danas živimo.

"Hrvatska je bila velika u pobjedi pa je još 1996. godine pružila ruku pomirbe kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom. Danas se zalažemo i za suradnji i dobrosusjedske odnose koji se moraju temeljiti na istini, pomirbi, odgovornom suočavanju s prošlošću i pravdi. To podrazumijeva i pronalazak odgovornih za sva kaznena djela počinjena tijekom rata. Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsku pomirbu, dok je iskreno preuzimanje odgovornosti npr. omogućilo primjerenu i trajnu pomirbu između Francuske i Njemačke i stvorilo snažni temelj današnje EU", istaknuo je Plenković na proslavi 23. obljetnice "Oluje" u Kninu.

Naglasio je kako je "Oluja" u svega nekoliko dana gotovo u cijelosti poništila učinke petogodišnje okupacije Hrvatske započete u kolovozu 1990. i vojnički porazila velikosrpsku politiku režima Slobodana Miloševića. 

"Zahvaljujući Oluji hrvatsko je vodstvo, uz pomoć UN-a kasnije i uz mnogo snažniji položaj, osiguralo mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatskog teritorija", istaknuo je Plenković.

Također, podsjetio je, strateška promjena odnosa snaga koju je donijela Oluja omogućila je slom opsade Bihaća, oslobađanje velikog dijela BiH te u konačnici Oluja je omogućila i potpisivanje Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma za BiH.

 

 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Hiljade ljudi u Australiji bez struje nakon udara tropske oluje

Oluja Isha prekinula željeznički saobraćaj u Britaniji, letovi otkazani, domaćinstva bez struje

Oluja odnijela 16 života u Argentini i Urugvaju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom