Kultura     | 05.08.2018. 12:13 |

Održana izložba radova likovne kolonije 'Ostajte ovdje u miru i prirodi'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 5. kolovoza (FENA) - U bašti Ćorovića kuće u Mostaru u subotu večer upriličena je izložba radova likovne kolonije 'Ostajte ovdje u miru i prirodi'. Riječ je o radovima umjetnika, koji su sudjelovali na ovogodišnjoj likovnoj koloniji od 14. do 16. srpnja na Rujištu, a u organizaciji Srpsko prosvjetno i kulturnog društva (SPDK) "Prosvjeta".  

-Izložba je finale likovne kolonije SPDK 'Prosvjeta' koja se odvijala na Rujištu. Željeli smo da opet pružimo šansu mladima da se pokažu, te da umjetnici koji stvaraju u likovnoj koloniji i dalje stvaraju u svom gradu, okruženju i sredini koju zaista vole - naglasio je generalni tajnik SPDK „Prosvjeta" Goran Kosanić.

Po riječima članice Organizacionog odbora SPDK "Prosvjeta" te osnivača i organizatorice likovne kolonije Sabine Maslo, likovna kolonija je prvenstveno nastala kako bi se skrenula pažnja na odlazak mladih iz BiH.

-Upravo zbog toga nosi naziv 'Ostajte ovdje u miru i prirodi'. Potaknuti time, već dugi niz godina trudimo se da mlade osobe zadržimo ovdje, i nadam se da je likovna kolonija ono što ih privlači i što im daje nadu u bolje sutra - dodala je Sabina Maslo.

Prethodnih godina likovna kolonija je nosila naziv "Ostajte ovdje", a njezin ovogodišnji naziv je „Ostajte ovdje u miru i prirodi".

 -Ove godine malo smo pospješili ime i temu. Ovogodišnja likovna kolonija se zvala 'Ostajte ovdje u miru i prirodi' kako bi pokazali da je naša zemlja lijepa,da ima toliko prelijepih prirodnih bogatstava, gdje su svi nekadašnji umjetnici poput Alekse Šantića, Lazara Drljače, kao i ostali umjetnici, odlazili u prirodu da traže inspiraciju, a ne u zagađenim gradovima, buci, stresu i nemiru. Tako da smo cijelu priču ove godine prebacili na Rujište, približili se na neki način prirodi, i samim tim slike su bile opuštenije i ljepše - objasnio je Dejan Kosanić, domaćin ovogodišnje likovne kolonije.

Kolonija je po prvi put ove godine okupila sudionike ne samo iz Mostara, nego iz cijele BiH i inozemstva.

Po njegovim riječima, najveće blago kolonije bilo je troje najmlađih sudionika, od kojih je jedan četverogodišnji dječak, te petogodišnji djevojčica i dječak.

-Oni su na Rujištu pokazali svoje umjetničke želje, odnosno, kako žele da se izraze na platnu, dobili su priliku i nama sigurno uljepšali koloniju - istaknuo je Kosanić.

Na izložbi, koja je održana u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2018"., prikazano je 20 izuzetnih radova, priopćio je organizator.  

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo