Kultura     | 05.08.2018. 13:02 |

Upriličena ebru izložba 'Nastanak'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 5. kolovoza (FENA) - U okviru kulturno-turističke manifestacije „Mostarsko ljeto 2018." u subotu večer je upriličena izložba radova ebru umjetnosti pod nazivom "Nastanak", autora Tarika Zagorčića.

U ime organizacionog odbora Mostarskoga ljeta, nazočne je pozdravio direktor Centra za kulturu Mostar Senad Suljić.

Otvorenju izložbe prisustvovali su također gradonačelnik Kayserija Mustafa Çelik, generalni direktor Yunus Emre Instituta prof. dr. Şeref Ateş, te generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Zerrin Kandemir.

- Obraćam Vam se u ime svog grada i u ime organizacije KAYMEK koja organizira ove tečajeve u Republici Turskoj. Putem ove organizacije, mi radimo naš posao sa srcem, i radimo na tome, da prenosimo estetiku, da prenosimo riječ umjetnosti i u našem bratskom gradu Mostaru - istakao je ovom prigodom gradonačelnik Kayserija Mustafa Çelik.

Kazao je da su sa KAYMEK-om do sada tečajeve organizirali u Mostaru, Stocu, Konjicu, pa i Čapljini.

Ovim putem i na ovaj način, dodao je Çelik, imali smo više od 1000 polaznika tečajeva u okviru ove organizacije. 

Napomenuo je da se općina Kayseri trudi da ima inkluzivan stav kada organizira tečajeve, te da oni ne budu ograničeni. Naglasio je da se na tim tečajevima ne pravi diskriminacija, ni po dobi, ni po vjeri, naciji, rasi, i da je to nešto na što su jako ponosni.

Direktor Instituta Yunus Emre, Şeref Ateş kazao je da su ova izložba svjedoči postojanju "umjetnika koji je postao majstor, koji je sam došao do stepena da može predavati i podučavati ovu umjetnost mlađima, odnosno, neiskusnijim, kao i što može sam napraviti samostalnu izložbu". 

Prisutnima se obratila i generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Zerrin Kandemir, kazavši da su Mostar i Kayseri bratski gradovi, čije partnerstvo nije ostalo samo na papiru, nego je rezultiralo ovakvim i sličnim aktivnostima. 

Tarik Zagorčić bio je polaznik KAYMEK tečajeva u Mostaru, kao i na obuci za ebru umjetnost u Kayseriju te je ovo njegova prva samostalna izložba.

-Osjećam se ponosno što sam napokon ostvario svoj cilj. Prije svega, drago mi je što sam uspio da predstavim i podijelim ebru umjetnost sa mostarskom publikom. U budućnosti planiram da predstavljam ebru umjetnost, da držim radionice i da imam svoje tečajeve. Radionice ću vjerovatno držati u osnovnim i srednjim školama i gdje još bude potrebno. Moj cilj je da što više ljudi upoznam s ovom umjetnošću - poručio je Zagorčić.

Na izložbi je predstavljeno dvadesetak radova, a po završetku programa u dvorištu Instituta Yunus Emre upriličen je koktel za sve posjetioce, priopćili su organizatori.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom