Stranačke aktivnosti     | 07.08.2018. 11:36 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Povodom saznanja da se planira graditi pravoslavna crkva na Tjentištu, čime se uzurpira spomenički kompleks, reagovao je Muzafer Šehović ispred Odbora za afirmaciju i zaštitu vrijednosti antifašističke borbe naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

„Zatečeni smo i šokirani informacijom da se u NP Sutjeska, na Tjentištu u neposrednoj blizini spomenika i spomen kosturnice poginulih partizana,  planira izgradnja pravoslavne crkve. Štaviše, sudeći po informacijama iz medija, temelji buduće crkve su već osvešteni što govori o ozbiljnoj namjeri da se ista i izgradi.

Podsjećamo da su u spomen kosturnici sahranjeni borci NOB-e koji su poginuli u najtežoj i najkrvavijoj bici u 2. svjetskom ratu koja je vođena na prostorima bivše Jugoslavije i Bosne i Hercegovine. U kosturnici su sahranjeni zajedno, onako kako su se rame uz rame i borili protiv okupatora i domaćih izdajnika, Srbi, Hrvati, Muslimani, Crnogorci i vjernici i ateisti,  što ovu spomen kosturnicu čini jedinstvenom i našim neprocjenjivim spomenikom.

Graditi bilo koji vjerski objekat u neposrednoj blizini je negiranje i skrnavljenje antifašističke borbe naroda i narodnosti  Bosne i Hercegovine zahvaljujući kojoj je obnovljena i potvrđena višestoljetna državnost Bosne i Hercegovine.

Da ponovimo, nismo ni sada niti bilo kada u prošlosti bili protiv izgradnje vjerskih objekata i generalno protiv vjerskih sloboda,  ali nećemo i ne možemo podržati čin uzurpacije zajedničkog nam istorijskog, za sve građane Bosne i Hercegovine, veoma važnog spomenika.

Također, smatramo da ovaj čin nije znak dobre volje i dobronamjernosti uz vjeru za zajednički život već naprotiv, prst u oko svima nama koji dijelimo antifašističke vrijednosti kao  i našoj borbi za jedinstvo, slobodu, solidarnost i ravnopravnost svih na svakom pedlju jedine nam domovine, Bosne i Hercegovine.

Osuđujemo ovaj čin kao nepromišljeni i nedobronamjerni,  te pozivamo odgovorne u entitetu RS da u skladu sa zakonskom regulativom spriječe narušavanje spomen - kompleksa kao i NP Sutjeska gdje  se godišnje okuplja  na hiljade posjetilaca sa prostora cijele bivše Jugoslavije da bi odali počast poginulim antifašistima.

Apelujemo na mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma  da, spoznajući sve navedeno,  još jednom promisli o negativnim posljedicama ovakvog besramnog čina bogohuljenja,  te zaustavi sve daljnje radnje i Dolinu heroja neokrnjenu ostavi u amanet antifašistima i svim dobronamjernim građanima Bosne i Hercegovina i regije.

Pozivamo cjelokupnu javnost da digne svoj glas protiv ovog  drskog i bezobzirnog  čina skrnavljenja zajedničke nam svetinje“, navodi se u saopštenju.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!