Bosna i Hercegovina     | 07.08.2018. 12:59 |

Ambasador Mominah upriličio prijem za hodočasnike,goste saudijskog kralja iz BiH

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 7. augusta (FENA) – Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije (KSA) u Bosni i Hercegovini  Hani bin Abdullah Mominah danas je upriličio prijem za goste Čuvara dva sveta harema Kralja Selmana bin ASbdul Aziza Al Sauda, koji će ove godine obaviti hadž.

Mominah je ukazao na važnost projekta "Gosti Sluge dvaju časnih harema", kao i druge projekte koje Vlada KSA provodi posredstvom Ambasade, te kazao da je to znak prijateljstva i velikog uvažavanja BiH i njenih naroda.

- Hodočasnici će imati priliku da se, kao ambasadori BiH, upoznaju sa svojim kolegama iz drugih država, iz čitavog svijeta, da predstave BiH i život u njoj na najljepši mogući način. To je i način da stvaraju nova prijateljstva – kazao je ambasador Mominah.

Uz iskrene čestitke da im hadž bude mebrur (ispravno obavljen hadž) saudijski diplomata je podsjetio da je svako putovanje iskušenje za čovjeka, ali da je iskrena namjera, strpljenje, srce puno imana i ljubavi, bogobojaznost, najbolje oružje za svako iskušenje...

Izrazio je nadu da će hodočasnici na svetim mjestima u Mekki i Medini doviti za svoju domovinu, za mir u svijetu, ali i za onog ko ih je pomogao da putuju na hadž.

Hodočasnici koji će obaviti hadž finansiran od Sluge dvaju harema - kralja Selman bin Abdulaziza Al Sauda, su akademici, univerzitetski profesori, ljekari, ekonomisti.

Njima su podijeljeni ihrami, hodočasnička odjeća bijele boje, a mebrur hadž poželio im je i ataše u Ambasadi KSA u BiH Abdul-Medžid Gajs

U okviru projekta „Gosti sluge dvaju časnih harema“, ove godine hadž će obaviti vjernici iz više od 70 država svijeta, a među tim državama je BiH, kao i države regije.  

Petu islamsku dužnost - hadž, ove 2018./1439. hidžretske godine obavit će 1.680 hodočasnika iz Bosne i Hercegovine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'