Svijet     | 07.08.2018. 15:06 |

Potrebna bolja pravila za snabdijevanje bugarskih škola voćem i povrćem

FENA Internet

SOFIA, 7. augusta (FENA) - Bugarski uzgajivači voća i povrća su u utorak pozvali na promjene pravila u vezi sa snabdijevanjem škola voćem i povrćem.

Predsjednik Bugarskog udruženja uzgajivača voća i povrća (BAFVGO) Chavdar Marinov izjavio je da bi odgovarajući vladini propisi trebali dati prednost voću i povrću koji se uzgaja u Bugarskoj.

Marinov je izjavio da se uglavnom sve radi po šemi gdje je jedan od ponuđača ugovora trgovac koji je registrovao dva pravna lica kao poljoprivredne proizvođače te se proglasio sposobnim za isporuku proizvoda za 217.000 školske djece. Takva situacija trgovcu omogućuje tržišni udio od 44 posto i dominantnu tržišnu poziciju. Međutim, brojevi i količine prinosa koje pruža ponuđač pokazuju da on ustvari nije u mogućnosti da proizvede neophodne količine.

Marinov smatra da je tada vrlo moguće da će jedna od njegovih kompanija svoje poljoprivredne proizvode prodavati drugoj, a vjerovatno će i trgovac kupiti proizvode iz zemalja EU poput Poljske ili zemalja koje nisu u EU. Također, naglašava da su zalihe iz zemalja izvan EU rizične jer se standardi u takvim zemljama razlikuju od onih u bloku.

BAFVGO insistira da Državni fond za poljoprivredu treba provjeriti kapacitet i sposobnost za isporuku proizvoda svakog poljoprivrednog proizvođača. Udruženje je također izdalo zvanično pismeno upozorenje čije su kopije poslate premijeru Boyku Borissovu, ministru poljoprivrede Roumenu Porozhanovu, Državnom fondu za poljoprivredu i Bugarskoj agenciji za sigurnost hrane, prenosi BTA.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Galić na Drugoj crnomorskoj konferenciji Krimske platforme u Republici Bugarskoj

Bugarska dobila prelaznu vladu, vanredni izbori 9. juna

Bugarska i Rumunija priključile se 'zračnom i morskom' Šengenu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta