Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 09.08.2018. 12:25 |

UN traži od vlade Mijanmara da omogući siguran povratak Rohinja izbjeglica

FENA Internet

UJEDINJENE NACIJE, 9. augusta (FENA) – Ujedinjene nacije (UN) su u srijedu pozvale Mijanmar da preduzme određene korake kako bi se omogućio siguran, dostojanstven i održiv povratak Rohinja izbjeglica u svoje domove na sjeveru Države Rakhine u zapadnom dijelu Mijanmara, prenosi Xinhua.

Farhan Haq, zamjenik glasnogovornika generalnog sekretara UN-a, izjavio je kako Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) i Razvojni program UN-a (UNDP) teže ka poboljšanju uslova u Državi Rakhine za povratak izbjeglica. Također je naveo kako UN agencije traže efikasan pristup da bi se osigurala sloboda kretanja unutar zemlje i kako bi se riješili osnovni uzroci krize zbog koje je prošle godine oko milion Rohinja muslimana pobjeglo od progona sigurnosnih snaga Mijanmara u susjedni Bangladeš.

Prošlo je dva mjeseca otkako je potpisan Memorandum o razumijevanju (MoU) između UNHCR-a, UNDP-a i vlade Mijanmara.

- Spremnost i volja vlade Mijanmara da preuzme vodeću ulogu u implementaciji ovog sporazuma je od ključnog značaja za stvaranje uslova pogodnih za siguran, dostojanstven i održiv povratak Rohinja izbjeglica. Vlada je poduzela neke ohrabrujuće korake nakon potpisivanja Memoranduma o sporazumijevanju 6. juna, ali je i dalje prijeko potrebno raditi na napretku. UNHCR i UNDP su i dalje spremni podržati Mjanmar u radu na poboljšanju uslova u Državi Rakhine i implementaciji Memoranduma o razumijevanju – navodi se u priopćenu UN-a.

Agencija za izbjeglice navodi da je od skoro milion Rohinja muslimana koji su pobjegli u susjedni Bangladeš, njih 700.000 bilo u okrugu Koks Bazar (Cox's Bazar) u jugoistočnom dijelu Bangladeša, dok su stotine hiljada ostalih pobjegli u druge zemlje jugoistočne Azije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Vučić: Krajem travnja na dnevnom redu UN-a rezolucija o genocidu u Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta