Kultura     | 09.08.2018. 12:26 |

Spahić: Sarajevo gubi urbanu kulturu

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 9. augusta (FENA) - Sarajevo se praktično danas razara i gubi urbanu kulturu, njegovo prirodno okuženje biva potisnuto betonom i interesima novih graditelja - kazao je danas u Sarajevu direktor Drugog internacionalnog festivala "Grad" Ibrahim Spahić dajući  odgovor na pitanje "Šta je za tebe baština" u okviru programa "Okrugli sto vitezova umjetnosti".

Spahić je najavio susret s predstavnicima Zavoda za zaštitu kulturno-historijske i prirodne baštine KS-a u Galeriji Collegium Artisticum gdje je postavljena Izložba "Grad" u okviru Festivala, sa kojima će razgovarati o rekonstrukciji fasada u Sarajevu, zatim kapijama kao bitnim znakovima te šta se dešava sa rekonstruiranim zgradama glavnog grada BiH.  

Naglasio je da je potrebno odgovoriti na dva pitanja, a to je šta predstavlja baština i šta predstavlja baština za svakog građanina Sarajeva te da posjetioci Izložbe "Grad", koja je interaktivnog karatktera, imaju pravo da izraze svoj stav, probude vlastitu savjest i da se pobune protiv "rekonstrukcije zajednice".

Spahić je kazao da je Izložba "Grad" posvećena kulturno-historijskoj i prirodnoj baštini Sarajeva te da se tiče suštine urbanog bića grada.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Otvorena izložba Sanite Lisice "Pustinja: Reciklaža svjetskog otpada".

Spahić: Festival GRAD u znaku kreativnog oblikovanja grada

Spahić: Karahasanova djela čuvat će se u sehari sa djelima Goethea i Hajjama

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'