Svijet     | 10.08.2018. 14:11 |

Piloti Ryanaira u štrajku u Njemačkoj, Belgiji, Švedskoj i Irskoj

FENA Internet

BERLIN, 10. augusta (FENA) - Piloti Ryanaira u nekoliko evropskih zemalja u petak su pokrenuli štrajk zbog radnih uslova koji je nagnao niskobudžetnog avioprevznika da otkaže 400 letova.

Na štrajkove koje su sazvali njemački i belgijski sindikati otpada većina otkazanih letova, dok su štrajkovi također sazvani u Švedskoj i Irskoj.

Aviokompanija je saopćila da će više od 2.000 letova, ili 85 posto od ukupne cifre, normalno saobraćati i da će većina putnika pogođena štrajkom biti preusmjerena druge službe Ryanaira. 

Predstavnici njemačkih pilota saopćili su u ovoj sedmici da će se pridružiti štrajku 24-satnim napuštanjem radnih mjesta koje će se završiti u 5,29 sati u subotu ujutru jer žele plate i radne uslove slične  onima u konkurentskim aviokompanijama.

Kompanija je ukazala na nedavne povišice plata i pozive na sastanke sa sindikatima radi pregovora. Ryanair je zatražio od sindikata da "nastave s pregovorima umjesto da pozivaju na nove neopravdane štrajkove".

Ryanair je izgradio svoj model aviokompanije s niskim cijenama bez sindikata, ali je saopćio u prošloj godini da će ih priznati. Sindikalni prestavnici traže kolektivne ugovore u raznim zemljama.

Aviokompanija je već pogođena štrajkovima stjuardesa u Španiji, Portugalu i Belgiji. Irski piloti u štrajku su već četiri dana.

U Holandiji je kompanija koristila pilote koji ne štrajkuju kako bi nastavila s putničkim saobraćajem. Kompanija je u četvrtak navečer saopćila da "neće biti otkazivanja" ubog štrajka holandskog sindikata.

Ryanair je pokrenuo neuspješnu sudsku akciju u Holandiji kako bi spriječio štrajk.

U Švedskoj je četrdesetak pilota Ryanaira stupilo u štrajk kako bi tražili potpisivanje kolektivnog ugovora o radu.

Martin Lindgren, čelnik švedskog udruženja pilota, izjavio je da je "štrajk neophodan kako bi se pokazalo kompaniji da više ne može izbjegavati da tretira svoje osoblje na dosatojanstven način". 

U glavnom belgijskom saobraćajnom čvorištu Ryanaira, aerodromu u Chraleroiju južno od Bruxellesa, piloti u štrajku okupili su se na glavnom terminalu s transparentom na kome je pisalo "Ryanair u štrajku, Ryanair se mora promjeniti".

Član belgijskog udruženja kabinskog osoblja Alain Vanalderweireldt izjavio je da je štrajk u Belgiji "zaključak šestomjesečnih rasprava između Ryanaira i predstavnika sindikata koji nisu donijeli nikakav kokretan rezultat".

Iako sindikati žele da se belgijski zakoni o radu primjenjuju na službenike aviokompanije, Ryanair još primjenjuje irske zakone, kazao je on, prenosi Asasociated Press. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Austin pokušava uvjeriti evropske saveznike u američku predanost podršci Ukrajini

Evropa bi mogla pretrpjeti "katastrofalne" posljedice klimatskih promjena

Rast broja spolno prenosivih bolesti u Evropi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom