Bosna i Hercegovina     | 11.08.2018. 14:10 |

Spasilačke službe raspravljale o položaju GSS-a u sustavu zaštite i spašavanja

FENA Saopćenje

BLIDINJE, 11. kolovoza (FENA) - U planinarskom domu HPD Pločno pored Blidinjskog jezera u petak je održan sastanak Savjeta stanica na kojem su predstavnici 12 spasilačkih službi Saveza gorskih službi spašavanja BiH raspravljali o položaju GSS-a u sustavu zaštite i spašavanja u BiH.

Savjetu stanica prethodio je 21. sastanak Upravnog odbora GSS u BiH na kojem su usvajani novi pravilnici o školovanju i licenciranju spašavatelja u kategoriji kopnenog spašavanja, izmjene postojećeg pravilnika o kategorizaciji članica Saveza te raspravljano o drugim pitanjima bitnim za razvoj spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Istaknuto je kako državna tijela rado prepuštaju GSS-u koordinaciju i upravljanje incidentom dok, s druge strane, država nema ni snage ni volje da zakonski regulira status GSS-a u sustavu zaštite i spašavanja u zemlji samo zbog toga što je GSS nevladin sektor, te djeluje kao udruga građana, volontera – amatera.

Istaknuto je kako je apsurdno da država ne želi prepoznati putem zakona o GSS-u gorske službe spašavanja, a istovremeno to ne predstavlja smetnju da toj istoj nevladinoj udruzi građani ukazuju puno povjerenje na poprištu događaja – incidenta.

Iz GSS-a navode kako se više od 60 godina rada na ovim prostorima pripadnici GSS-a pokazuju i dokazuju svojim uspješnim intervencijama, svojim ozbiljnim i profesionalnim pristupom spašavanju i zaštiti svojih sugrađana.

Brojni su primjeri uspješnih spašavanja i potraga za izgubljenim i nestalim osobama, evakuacija iz teško dostupnih područja na vodi, pod vodom, u spiljskim objektima, planinskim stjenovitim područjima, snijegom zametenim selima, poplavljenim područjima na kojima su spasilački timovi dokazali spremnost, interventnost, stručnost, profesionalnost pristupa, snagu i organiziranost tradicionalno i iskustveno potvrđenih procedura i doktrina gorskog spašavanja, istaknuto je.

GSS je do sada već mnogo puta dobio priznanje i povjerenje nekih institucija državnog sektora. Opće je poznato da naši instruktori drže obuke vladinim službenicima koji su prepoznali potrebe i uvažili autoritet GSS instruktora koji su svoja znanja i vještine stekli i obrazovnim insitucijama GSS-a, oslonjenim na tradiciju i iskustva modernih svjetskih doktrina spašavanja, poručili su spašavatelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

GSS u Donjim Rujanima kod Livna pronašao beživotno tijelo 66-godišnjaka

Općina Tomislavgrad i GSS Tomislavgrad potpisali ugovor o suradnji

Nestala starica pronađena mrtva na području Roškog polja pored Tomislavgrada

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'