Bosna i Hercegovina     | 14.08.2018. 14:29 |

KCUS - Uskoro otvaranje dnevne onkološke bolnice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. augusta (FENA) - U prizemlju zgrade DIP-a Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS), u prostoru bivšeg kabineta generalne direktorice, u toku je adaptacija prostora koji je namijenjen za novi odjel Klinike za onkologiju.

U bivšem prostoru kabineta generalne direktorice bit će smještena dnevna onkološka bolnica, namijenjena za olakšani boravak onkološkim pacijentima tokom terapije, ali i rad ljekarima i medicinskom osoblju.

- Odjel će imati 16 multifunkcionalnih fotelja, a neposredno pored dnevne bolnice otvoren je i poseban šalter za prijem i ovjeru dokumentacije za onkološke pacijente. Time je olakšan administrativni put pacijenta. Ranije su pacijenti morali ići na 13 sprat, čekati liftove za svaku ovjeru i uputnicu. Sada sve završe za desetak minuta u prizemlju DIP-a - saopćio je Press KCUS.  

Šef Klinike za onkologiju KCUS prof. dr. Semir Bešlija kaže da veliki broj pacijenata i povećan obim poslova na Klinici zahtijevaju i reorganizaciju rada.

- Širimo kapacitet Klinike i produžavamo radno vrijeme, dnevna bolnica će raditi od 8 do 20 sati. Posebno raduje i činjenica da će pacijenti tokom primanja terapije imati i dnevnu svjetlost, što dodatno doprinosi ljepšem ambijentu, humanijem pristupu u plasiranju izuzetno zahtjevnih i kompliciranih terapija, ali i boljem raspoloženju pacijenata. Po incidenci onkološka oboljenja su danas prva u svijetu, pa i u Bosni i Hercegovini. Sa zadovoljstvom ističem da smo sve uspješniji u liječenju onkoloških oboljenja – kazao je prof. Bešlija.

Rukovodilac Tehničkog sektora Nurija Jusupović naglasio je da je rok završetka radova dva mjeseca. Tim projektom Klinika za onkologiju dobit će novih 325 kvadratnih metara korisne površine.

- Ulaz u nove prostore bit će iz glavnog ulaznog hola DIP-a. Pacijenti će imati odvojeni ulaz, koji će se kontrolisati iz prijemne kancelarije. Za komunikaciju sa pacijentima su predviđena tri šaltera, orijentisana prema holu i prema čekaonici - rekao je Jusupović.

Generalna direktorica KCUS prof. dr. Sebija Izetbegović istakla je da se svim bolesnicima u KCUS mora pružiti najbolja medicinska usluga i njega.

- Godinama se onkološkim pacijentima u KCUS pružala usluga ispod nivoa koji oni zaslužuju. Dugo su onkološki pacijenti smještani u najlošije prostore KCUS. Ko je ikad obišao onkološkog bolesnika u zgradi stare dermatovenerologije, taj prizor nikad neće zaboraviti. Ja, jesam. Nije im bilo lako. Sad stvaramo uslove koji će im omogućiti ugodan boravak, a zdravstvena usluga je na najvišem nivou. Stari Linearni akcelerator nije bio zamijenjen više od 14 godina. Često se kvario. Umjesto 80 pacijenta dnevno na njemu je zračeno više od 300. Kupili smo novi koji spada u seriju najsavremenijih i najboljih aparata ovog tipa u svijetu. Stvorili smo uslove da se svi citotoksični lijekovi skladište na jednom mjestu, odakle će se distribuirati klinikama na kojima se koriste. Radimo u cilju podizanja kvalitete liječenja onkoloških bolesnika. Stvaranje odjela dnevne bolnice Klinike za onkologiju i skoro puštanje u rad tog odjela jedan je od velikih iskoraka koji smo napravili za dobrobit bolesnika - poručila je prof. dr. Izetbegović.                                                                    

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'