Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 14.08.2018. 15:08 |

Promocija projekta poboljšanja usluga ženama iz manjinskih i ugroženih skupina

FENA

TUZLA, 14. augusta (FENA) – U okviru regionalnog projekta „Provođenje normi, mijenjanje stavova“, koji finansira Evropska unija, a provode UN Women i Udruženje „Bolja budućnost“, u Tuzli je danas  predstavljen projekt „Koristimo dostupne mehanizme kako bismo se zaštitili od nasilja i diskriminacije“, koji će se implementirati od juna ove do septembra 2019. godine.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, cilj projekta je boljni pristup i poboljšanje usluga za žene iz manjinskih i ugroženih skupina.

Prema riječima Indire Bajramović, predsjednice Udruženja Romkinja „Bolja budućnost“ iz Tuzle, projekt se provodi na području Tuzle, Prnjavora i Visokog, a tretira  žene koje dolaze iz skupina u nepovoljnom položaju, muškarce i mladiće, te institucije vlasti na lokalnoj razini.

- U junu smo okupili sve aktere koji će sudjelovati u projektu, zajedno sa partnerskim organizacijama iz FBiH i RS, te druge organizacije, i dogovorili smo tok aktivnosti i kako će se implementirati. Što se tiče žrtava, naših korisnica, i prije ovog projekta imali smo niz aktivnosti na planu istraživanja da bismo vidjeli koliko žene i djevojke Romkinje znaju šta je nasilje u porodici, koliko njih prijavljuju slučajeve i koliko ih istraje. One znaju šta je problem, ali jako malo ih istraje do kraja, dođe  do suda i sačeka  presudu – kazala je Bajramović.

Za takvo stanje, rekla je, više je razloga, problem je izraženiji u ruralnim područjima. Žrtve nasilja najčešće odustaju od procesuiranja zbog djece, a drugi razlog je što ekonomski zavise od nasilnika.

- Pokušavamo sve rješavati prije nego što dođe do suda i imamo dobru saradnju sa Centrom za socijalni rad i drugim organizacijama u lancu institucija koje rade na ovim problemima. Trenutno imamo dva slučaja kada se radi o našim korisnicama. Jedan spor se vodi, a  jedan je završen, ali i u tom slučaju žrtva je odustala od tužbe iako je bilo sve urađeno kako bi se došlo do presude – kaže Bajramović.

Predstavnik UN Women u BiH, David Sanders, istakao je da se projekt implementira u šest država pod pokroviteljstvom EU.

- Istraživanje koje je provedeno na 40 korisnica usluga, pokazuje da su nasilju posebno izložene žene manjskih grupa. One su suočene s nizom barijera koje zovemo nejednakostima prilikom kršenja. Ovaj problem nije prepoznat od sistema i zato prolazi neprimijećeno, a žene ostaju bez odgovarajućih usluga – kaže Sanders.

U BiH također ima žena i muškaraca koji su izloženi diskriminanciji, zlostavljanju, nasilju i stigmi. Pitanja su veoma važna, ali se često ignoriraju. Zahvaljujući lokalnim vlastima, MUP-u TK, Centru za socijalni rad i Udruženju „Bolja budućnost“, u ovom projektu fokus je na poboljšanju pristupa uslugama za žene kojima je pomoć potrebna, kako bi živjele život kao građani koji nisu izloženi nasilju.

- Osobe s invaliditetom imaju dosta problema zbog barijera i prinuđene su, nažalost, da žive pod kontrolom drugih. Nisu u prilici da rade i sticaju redovan prihod. Vlasti moraju pomoći takvim ljudima - istakao je predstavnik UN Women u BiH.

Naglasio je da su posebno ugrožene žene Romkinje, jer imaju najmanju stopu zaposlenosti u regiji zapadnog Balkana.

-Vjerovatnije je da će se udati prije nego što napune 18 godina, dakle, kao djevojčice, i postavlja se pitanje jesu li završile školu i hoće li moći doprinositi porodici i donositi odluke o tome. Teško je raditi u uslovima nejednakosti i cilj EU je, zajedno sa organizacijama civilnog društva, da se žene iz ugroženih grupa zaštite od nasilja. Zato je veoma bitno da se čuje njihov glas – zaključio je Sanders.
 
Predstavnik MUP-a TK, Izudin Šarić, kazao je da Evropska unija i međunarodne organizacije finansijski pomažu bitne projekte koji su usmjereni na najugroženije grupe žena, a to je romska populacija.

-  Vrlo su bitne aktivnosti koje poduzima Udruženje Romkinja „Bolja budućnost“, jer direktno radi sa žrtvama. Ovakve aktivnosti doprinose da svake godine imamo povećan broj prijava nasilja u porodici. To nije dokaz da je povećan broj nasilja u našem društvu, nego pokazuje da se žrtve osnažuju da prijavljuju nasilje i da taj problem jednostavno ne ostaje unutar četiri zida porodice – naglasio je Šarić.

Izrazio je nadu da će poslije ovog projekta veliki broj žena Romkinja smoći snage da izdrži do kraja u ovim aktivnostima i da će sačekati sudske presude kako bi se one provele.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Oko 85 posto građana Srbije misli da je nasilje nad ženama privatan problem

Komesarka Mijatović: Države moraju preuzeti efikasne mjere za sprečavanje nasilja nad ženama

Skok bez aplauza sa Starog mosta za borbu protiv nasilja nad ženama

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'