Svijet     | 15.08.2018. 12:41 |

Turski sud odbio molbu za oslobađanje pastora Brunsona

FENA Internet

ISTANBUL, 15. augusta (FENA) -Turski sud odbio je molbu američkog evangelističkog pastora da bude oslobođen iz kućnog pritvora i da mu se ukine zabrana putovanja, ali viša sudska instanca tek treba donijeti odluku po žalbi, izjavio je u srijedu njegov advokat za Reuters.

Pastor Andrew Brunson suočava se sa suđenjem u Turskoj pod optužbama za terorizam. Njegov slučaj je u centru diplomatske krize između Turske i Sjedinjenih Država koja je dovela do sunovrata turske lire.

Sjedinjene Države su upozorile na nove ekonomske pritiske na Tursku  ukoliko odbije da oslobodi Brunsona.

Oštra poruka uslijedila je dan nakon što se američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton privatno sastao s turskim ambasadorom u Washingtonu Serdarom Klicom kako bi raspravljali o Brunsonovom slučaju. Bolton je upozorio Kilica da Sjedinjene Države neće davati nikakve ustupke po tom pitanju, saopćio je visok američki zvaničnik. 

Zvaničnik Bijele kuće, govoreći za Reuters pod uslovom da ostane anoniman, izjavio je da "nikakav napredak nije ostvaren" u slučaju Brunsona.

- Administracija će ostati ekstremno čvrsta po tom pitanju. Predsjednik je 100 posto predan vraćanju pastora Brunsona kući, i ukoliko ne uočimo nikakvu tursku akciju u narednih nekoliko dana ili u sedmici, mogli bismo poduzeti dodatne akcije - izjavio je zvaničnik. 

Te nove akcije vjerovatno bi mogle biti u formi ekonomskih sankcija, kazao je zvaničnik, dodajući: "Nastavit ćemo da vršimo pritisak dok ne vidimo rezultate". 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo