Kultura     | 15.08.2018. 14:26 |

Film 'Lica Lafore' Denisa Bojića posvećen pronalasku lijeka za tešku bolest

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 15. augusta (FENA) - Projekcija dokumentarnog filma "Lica Lafore" autora Denisa Bojića koji je snimljen u produkciji RTRS-a upriličena je danas na 24. Sarajevo Film Festivalu u kinu Cinema City u prisustvu brojnih predstavnika ambasada u Bosni i Hercegovini, kao i ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka.

"Lica Lafore" je priča o porodici Gajić iz Banja Luke čije su dvije kćerke Tatjana i Milana bolovale od lafore. Nažalost, Tatjana je podlegla ovoj bolesti. Njihovi roditelji ne odustaju od borbe da uz pomoć stručnjaka pronađu lijek.

Autor Denis Bojić izjavio je za Fenu da je film pomogao da se "popularizuje" tema laforne bolesti i uopšte rijetkih oboljenja, te da je ovo prvi dugometražni dokumentarni film na tu temu koji dolazi iz BiH.

- U septembru će film biti prikazan u San Dijegu u jednoj od najvećih kompanija koja se bavi proizvodnjom novih lijekova. Svi farmaceuti koji su direktno vezani za ovu bolest imat će priliku da vide film te ono s čim se porodice suočavaju - rekao je on.

Bojić ističe da će to biti prilika da se vodeći ljudi kompanije suoče s ovom tematikom te da se, dodao je, možda bar za jedan dan ubrza proizvodnja lijeka i olakša patnja oboljele  djece.

Govoreći o snimanju filma, Bojić navodi da je to bilo teško, ali i inspirativno iskustvo.

Lafora je nasljedna mioklonus epilepsija poznata i kao najteži oblik ljudske epilepsije. Riječ je o progresivnom neurološkom oboljenju koje napada djecu u ranoj adolescenciji, u dobi od 12 do 17 godina, a najčešće oko 15 godine. Lafora je vrlo rijetko oboljenje, izaziva napade, grčeve u mišićima, otežano hodanje, demenciju i na kraju smrt, u roku od 2 do 10 godina, najduže 17 godina od početka simptoma.

U Bosni i Hercegovini zabilježena su tri slučaja ove teške bolesti - sestre Tatjana i Milana Gajić iz Banje Luke, te Almina Salkić iz Maglaja. Nažalost, 14. oktobra 2014. u 22 godini Tatjana Gajić je, nakon sedam i po godina, izgubila borbu s tom neizlječivom bolešću.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Filmom 'Samo kad se smijem' započelo obilježavanje Dana ljudskih prava u kinu Meeting Point

'Dani ljudskih prava' uz besplatne filmove u kinu Meeting Point

Hasković: Udružio se neprikosnoveni 'bosanski gang' da pokori Holywood

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'