Kultura     | 16.08.2018. 18:57 |

Pretpremijera srbijanske serije 'Jutro će promijeniti sve' večeras na SFF-u

FENA Minja Lepušina

SARAJEVO, 16. augusta (FENA) - "Jutro će promijeniti sve" naziv je srbijanske serije s rediteljskim potpisima Gorana Stankovića, Vladimira Tagića i Milice Tomović koja će večeras zabilježiti pretpremijerno prikazivanje na 24. Sarajevo Film Festivalu. Fokusirana je na život tridesetogodišnjaka danas u Srbiji, doba životnih prekretnica u jednoj od zemalja regije koje ne ostavljaju puno nade za kvalitetnu budućnost.

Uloge su ostvarili Nikola Rakočević, Jovana Stojiljković, Andrija Kuzmanović, Isidora Simijonović, Milan Marić, Anita Mančić i Nebojša Dugalić.

Jedan od reditelja Vladimir Tagić istaknuo je danas na konferenciji za medije uoči pretpremijere kako je riječ o seriji što prati 30-godišnjake kojima je jedna faza života završila, ali nisu sigurni šta sljedeća donosi.

- Oni su u nekom raskoraku, svi podvlače određenu crtu kako bi vidjeli šta su bili njihovi ideali, šta su postigli i gdje su danas. Ovo može da se prenese na širu generacijsku priču, a i na većinu nas - istaknuo je.

Za Gorana Stankovića bio je veliki izazov kako toj priči odgovoriti na pravi način. Smatra da je bilo zanimljivo progovoriti o ljudima koji nisu često u fokusu, oni su na određeni način antiheroji te su željeli staviti ih u prvi plan.

- Htjeli smo da nađemo zanimljivost u životima koji iz daleka ne izgledaju spektakularno, a uistinu jesu - ustvrdio je.

Podvlači također da je dosta segmenata u seriji inspirisano njegovim i životom Vladimira Tagića. Prije sedam godina i sam je otišao u Ameriku, dok se prije dvije vratio u Beograd.

- To je moj povratak u grad koji se promijenio, a opet ostao isti, kao i ljudi. Ima mnogo priča o ljudima koji odlaze i vraćaju se, htjeli smo pokazati koja je to emocija čovjeka koji se vraća, promišljati o tom njegovom suočavanju sebe sa sredinom u koju se vratio i koja se promijenila - istaknuo je.

Glumac Milan Marić smatra jako važnim da se ova serija pojavila baš u sadašnjem trenutku u Srbiji, jer je to priča o najranjivijim ljudima.

- To vrijeme tridesetih je trenutak kada bi u drugim zemljama donosio odluku da li da stvaraš porodicu ili gradiš karijeru. Kod nas tada praviš odluku da li da odeš i počneš ispočetka ili ostaneš i boriš se kako znaš i umiješ. Boriš sa smislom kao najbazičnijim segmentom. Serija otvara mnoga važna pitanja - podvukao je.

Govoreći o tematici serije, Milica Tomović navodi da su likovi u ovom ostvarenju nekako svi našli uloge u svojim životima i djeluje da će sve biti u redu.

- Međutim, ništa neće biti u redu, u životu se dešavaju i neuspjesi. Ipak, ovo nije depresivna serija, malo ima gorak ukus ali se gleda uz pivo - ocijenila je.

Serija "Jutro će promijeniti sve" imat će 40 epizoda a prve tri će zabilježiti pretpremijeru večeras u 21.45 sati u multipleks kinu Cinema City.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

U Srbiji potraga za nestalom dvogodišnjom djevojčicom, aktiviran alarm

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo