Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Magazin     | 17.08.2018. 12:21 |

Kineski dan zaljubljenih obilježen u Banja Luci

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 17. augusta (FENA) - Kinezi imaju dan posvećen ljubavi, slavi se 7. jula po lunarnom kalendaru i obilježava drugačije nego u zapadnim zemljama. Konfucijev institut u Banja Luci je sa svojim polaznicima danas proslavio kineski dan zaljubljenih.

Polaznici su predstavili i priču o Safikadi te uporedili ovu legendu o zabranjenoj ljubavi sa Zhe Nu legendom iz Kine, a predstavljeno je i tradicionalno kinesko vjenčanje.

O ovom prazniku postoji poznata legenda o Niu Langu i Dži Nu. Dži Nu (u prevodu sa kineskog njeno ime znači pletilja) bila je vila, a Niu Lang običan čovjek. Njihova ljubav je bila silna pa su se vjenčali, iako je ljubav vile i običnog smrtnika bila zabranjena. Zbog toga su kažnjeni i morali su da se razdvoje. Legenda kaže da su zbog toga toliko tugovali da su se oboje pretvorili u zvijezde Niu Lang i Dži Nu, koje sijaju na dvije obale Srebrne rijeke, kako u Kini zovu Mliječni put. Na sjevernoj hemisferi ovaj svjetlosni trag najbolje se vidi tokom ljetnih mjeseci pa je možda baš zato nastala priča da se svake godine uoči 7. jula po lunarnom kalendaru Niu Lang i Dži Nu sastaju na Nebeskom mostu.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana