Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 17.08.2018. 13:03 |

Kina: Mladić uhapšen zbog pitanja o državnosti Tajvana

FENA Internet

PEKING, 17. augusta (FENA) - Policija u Kini uhapsila je mladića koji je na društvenoj mreži postavio pitanje o zakonu koji sprječava bilo koga da Tajvan nazove državom, dovodeći tako u pitanje temeljni princip kineskog suvereniteta.

Policija u sjeveroistočnom gradu Maanshan saopćila je da je 18-godišnji nezaposleni mladić, prezimena Yang, koristio svoj profil na društvenoj mreži Weibo kako bi policiji postavio nekoliko pitanja, uključujući i "Koji zakon kaže da se Tajvan ne može nazvati državom?".

Tajvan je najosetljivije diplomatsko pitanje u Kini.

Peking gleda na ovo ostrvo kao na sastavni dio Kine te radi na intenziviranju kampanje protiv  neovisinosti Tajvana nastojeći mu nametnuti kineski suverenitet.

Mladić je također napisao da je japanski premijer Shinzo Abe njegov "pravi otac", saopćila je policija, dodajući da je ono što je napisao protiv zakona. Yang, kojeg je policija i ranije upozoravala zbog "loših komentara" na internetu, priznao je svoje zločine te je pritvoren pod optužbom da je "započinjao svađe i izazivao nevolje”.

Peking je naredio stranim kompanijama da obilježe Tajvan kao dio Kine i traži od ostalih zemalja da isključe Tajvan iz što je moguće više međunarodnih foruma, prenosi Reuters.

Poražene nacionalističke snage pobjegle su na Tajvan 1949. godine nakon što su izgubile građanski rat protiv komunista. 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta