Bosna i Hercegovina     | 19.08.2018. 13:19 |

Salkić: Započeti izolaciju i kažnjavanje negatora genocida

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. augusta (FENA) - Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić izjavio je sinoć na tribini u Modriči da je Vlada tog bh. entiteta stavljanjem van snage izvještaja Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995., koji je usvojen 2004., a pozivajući se na zasjedanje NSRS, prekršila Ustav entiteta i ustavnu proceduru donošenja zakona i drugih akata u zakonodavnim tijelima entiteta.

Tribinu, koja je bila 13. po redu u okviru serije tribina u tom dijelu Bosne i Hercegovine, organizovao je Opštinski odbor SDA Modriča.

Uz prisustvo velikog broja građana, Salkić je naglasio da zaključci koje je usvojila NSRS još uvijek nisu stupili na snagu, jer se o njima nije očitovalo Vijeće naroda u Ustavu predviđenoj proceduri. Na taj način, dodao je, Vlada želi da obaveže Ustavni sud entiteta da mora pratiti stavove Vlade RS. Istovremeno, takvim ponašanjem, vlada u odlasku želi trasirati put novoj vladi kako da se ponaša i u kojem pravcu mora da djeluje.

- Potpuno je pogrešno razmišljanje nekih domaćih i međunarodnih zvaničnika da je ovo predizborno djelovanje Milorada Dodika, njegove vlade i skupštine. Ovo je nastavak strateškog djelovanja vlasti ovog entiteta na realizaciji strateških ciljeva od 9. januara 1992. mirnodopskim metodama - rekao je Salkić.

Dodao je da je cilj ove vlasti stvaranje ambijenta nemoguće države sa konačnim ciljem podjele BiH zbog čega i šire nacionalizam, netrpeljivost, mržnju i provode završnu fazu genocida, koja uključuje negiranje zločina, umanjivanje broja žrtava, veličanje i nagrađivanje ratnih zločinaca i vrijeđanje žrtava.

- Vlast u ovom entitetu godinama provodi sistemsku diskriminaciju nesrba uključujući i kršenje međunarodnog prava, osporavajući Bošnjacima naziv jezika i obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku. Krajnje je vrijeme da domaće pravosudne institucije poduzmu korake predviđene domaćim zakonima za širenje vjerske i nacionalne mržnje, nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH i drugih sudova, negiranje genocida, ugrožavanje mira i nepoštivanje Ustava entiteta i države BiH - naveo je Salkić.

Istakao je da je krajnje vrijeme da predstavnici međunarodne zajednice naše i države, ali i prijatelji Bosne i Hercegovine, poduzmu korake izolacije i kažnjavanja institucija i pojedinaca u bh. entitetu RS, koji ne poštuju presude domaćih i međunarodnih sudova, negiraju genocid i veličaju ratne zločince, šire mržnju, krše međunarodno pravo, koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i mir u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Napreduju radovi na izgradnji mostarske dvorane, tribine gotove do ljeta (VIDEO)

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana