Bosna i Hercegovina     | 21.08.2018. 09:03 |

Kurban pred dušu Mehmed bega Karađoza

FENA Saopćenje

MOSTAR, 21. augusta (FENA) - Odmah nakon klanjanja Bajram-namaza rukovodstva institucija Islamske zajednice u Mostaru Muftijstva mostarskog, Medžlisa IZ-e Mostar i Karađoz-begove medrese prisustvovala su obrednom klanju kurbana pred dušu najpoznatijeg vakifa u historiji Mostara i Hercegovine Mehmed bega Karađoza.

Ovim činom, kako je kazao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, željeli su sačuvati sjećanje na velikana bošnjačke prošlosti kako bi pronijeli emanet i na buduće generacije da isto tako osjećaju dug prema njemu i prema svim drugim vakifima koji nastavljaju ići putem dobročinstva, priopćeno je iz Muftijstva mostarskog.

"U taj niz dobročinitelja upisuju se i svi naši muslimani i muslimanke koji svoje kurbane daruju Karađoz-begovoj medresi u Mostaru. Ova akcija je u ovoj godini dostigla broj od oko hiljadu kurbana, što je u odnosu na prethodnu znatno veći broj", kazao je muftija, dodavši kako će Islamska zajednica u potpunosti opravdati ukazano joj povjerenje.

Zahvalio je svim vjernicima koji su svoje kurbane darovali Medresi jer su na taj način indirektno pomogli i rad i drugih društveno socijalnih organizacija i ustanova u Mostaru, od bolnica, dječjih domova do domova za stara i iznemogla lica.

"U ovom čini nahodi se jedna velika korist koju naši muslimani i muslimanke poklanjaju našoj Medresi i cjelokupnoj zajednici", poručio je muftija.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vučić čestitao Kurban-bajram

Židovska zajednica Mostar uputila čestitku u povodu Kurban-Bajrama

Premijer HBŽ-a Ivan Vukadin čestitao Kurban- bajram

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom