Bosna i Hercegovina     | 21.08.2018. 09:06 |

Mahmutović: Kurban-bajram praznik tolerancije i porodice, dan žrtve i darivanja

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 21. augusta (FENA) - Svečano i dostojanstveno u svim gradovima i opštinama u Unsko-sanskom kantonu obilježava se Kurban-bajram. Bajram-namaz klanjan je u više od dvije stotine džamija i mesdžida na području Bihaćkog muftijstva.

Središnju molitvu u bihaćkoj Gradskoj džamiji predvodio je Suad ef. Mahmutović. U bajramskoj poruci efendija Mahmutović poručio je vjernicima da je ovo praznik tolerancije, porodice, poštovanja među ljudima te da je ovo i dan žrtve i darivanja.

- Provedite dan u miru, poštovanju i krugu najdražih. Pomirite se s onima s kojima eventualno niste bili u dobrim odnosima. Posebnu pažnju obratite na ljude koji nemaju da dostojno obilježe Kurban-bajram - dodao je u poruci Suad ef. Mahmutović.

Inače, svečanost obilježavanja Bajrama održana je u svih osam gradova, odnosno opština u kantonu, a obilježavanje je nastavljeno tradicionalnim prijemima i porodičnim okupljanjima.

U privremenom prihvatnom kampu za migrante, na lokaciji nekadašnjeg "Đačkog doma" u Bihaću, obavljeno je i zajedničko klanjanje Bajram-namaza za sve koji trenutno borave u Domu. Bit će organizovan i bajramski ručak, a svoj djeci migrantskih porodica podijeljeni su bajramski paketi.

Međunarodna organizacija za migrante organizovat će zajednički ručak i u hotelu "Sedra", u kojem borave 152 osobe, odnosno migrantske porodice s djecom.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Premijer USK Nijaz Hušić u novogodišnjoj noći posjetio dežurne službe

Isak sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona o jačanju saradnje

U Bihaću otvoren Sajam pčelarstva i meda – Put zlata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo