Servisne informacije     | 21.08.2018. 09:19 |

Pojačan intenzitet saobraćaja u gradskim centrima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. augusta (FENA) - Iz BIHAMK-a skreću pažnju na smanjenu vidljivost u jutarnjim satima zbog magle u kotlinama i uz riječne tokove, posebno u centralnim i istočnim krajevima.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja upozoravaju na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja. Zbog nestabilne vremenske situacije i učestalih lokalnih padavina tokom dana, savjetuju pojačan oprez.

Prvi je dan praznika Kurban-bajrama, pa je od jutarnjih sati pojačan intenzitet saobraćaja u gradskim centrima. 

Pojačana frekvencija vozila tokom dana očekuje se i na graničnim prelazima, a posebno izdvajaju one na jugu i sjeveru naše zemlje. 

Trenutna zadržavanja na graničnim prelazima nisu duža od 30 minuta. Iz BIHAMK-a podsjećaju da je zbog izvođenja radova na području Hrvatske obustavljen saobraćaj na GP Bosanski Novi-Dvor.

Danas se na većini dionica neće izvoditi sanacioni radovi, ali upozoravaju na privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju čije poštivanje je obavezno.

Zbog vjerskog praznika Kurban-bajrama, večeras do ponoći na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih materija na području FBiH.

Što se tiče izmjena u režimu saobraćaja na autoputu A-1 , dionica Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. 

Na dionici Kakanj-Visoko zbog izvođenja radova na mostu kod petlje Visoko, saobraća se usporeno, jednom trakom.

Na magistralnom putu M-5, dionica Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj. Na M-6, dionica Domanovići-Stolac, zbog izvođenja neophodnih radova (u blizini BP Rebac) od 8 do 16 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Na M-14, dionica Srbljani-Bosanska Krupa, zbog radova na saniranju škarpi i kosina saobraća se jednom trakom uz povremene kratke obustave.

Na M-14.2, dionica Bosanski Šamac-Odžak,zbog deminerskih radova, svakim radnim danom u terminu od 8 do 16 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja u mjestu Prud. Na M-16, dionica Banja Luka-Crna Rijeka-Jajce, zbog aktiviranja klizišta na lokalitetu Gornji Šeher, saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom. Na M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), zbog izvođenja neophodnih radova na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Na M-17, Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.

Na M-18, dionica Semizovac-Olovo, zbog radova na mostu preko rijeke Ljubine kod Srednjeg vozila saobraćaju novoizgrađenom obilaznicom u blizini. Na dionici Olovo-Kladanj (Karaula), zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se novoizgrađenom obilaznicom u neposrednoj blizini. Na dionici Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. Na dionici Sarajevo–Foča, zbog većeg odrona na lokalitetu Sijeračke Stijene saobraća se usporeno, po privremeno urađenom proširenju. 

Na regionalnom putu R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično. Na R-418 Podbor-Rumboci-Varvara, zbog sanacionih radova na dionici Podbor- Aćimići potpuno je obustavljen saobraćaj. U vrijeme obustave alternativni pravac za putnička vozila je kroz naselje Sopot, a za teretna vozila M-16.2 Bugojno ili R-419 preko Blidinja.

Na R-446 put za Trebević, kod spomen obilježja „Vraca“, zbog radova na rekonstrukciji saobraćajnice saobraća se  naizmjenično, jednom trakom.

Na R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko pet tona. Na R-458 Lopare -Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično. Na R-473 Nemila-Bistričak, zbog izvođenja sanacionih radova, u vremenu od 7 do 17 sati dolazit će do povremenih obustava saobraćaja. Na R-475a, dionica Karan-Bosanski Novi, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj je obustavljen.

U Kantonu Sarajevo zbog izvođenja radova od 7 do 17 sati saobraćaj se obustavlja u ulici Kemal Begova (od spoja sa ulicom Alipašina, do spoja sa ulicom Koševo), Za vrijeme privremene obustave alternativni pravac je Alipašina-Koševo-Danijela Ozme.

Također, zbog izvođenja neophodnih radova od 9 do 15 sati i od 18.30 do 24 sati otežano će se saobraćati u ulici Alije Kučukalića (od spoja sa ulicom Dr. Fetaha Bećirbegovića do spoja sa ulicom Safeta Zajke-kružni tok „Buća Potok). 

Iz BIHAMK-a u izvještaju dodaju da se zbog izgradnje kružnog toka raskrsnice, saobraća  usporeno na raskrsnici ulice Hadželi sa regionalnim putem R-442a  (u Hadžićima). Zbog radova na rekonstrukciji ulice Briješćanska (od raskrsnice sa ulicom Hifzi Bjelevca do raskrsnice sa ulicom Nikole Šopa) obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave alternativni pravac je Hifzi Bjelevca-Nikole Šopa.

Zbog sanacionih radova od 7.30 do 17 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Bistrik basamaci (od raskrsnice sa ulicom Jedileri do raskrsnice sa ulicom Balibegovica. Za vrijeme obustave alternativni pravci su: Bistrik-Balibegovica-Bistrik basamaci i Bistrik-Austrijski trg-Bistrik basamaci.

U izvještaju se dodaje da je zbog izvođenja radova na izgradnji kolektora potpuno obustavljen saobraćaj na putu Hadžići-Kasetići, na dijelu od skretanja za objekat "Kasarna Žunovnica" do naselja Kasetići. Alternativni pravac za vrijeme obustave saobraćaja je: Hadžići- ulica Žunovačka- ulica Tinohovska- naselje Kasetići.

Zbog izvođenja radova na izgradnji kružne raskrsnice ulica Hrasnička cesta-Umihane Čuvidine-Seada Bublina obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave u funkciji su alternativni pravci.

Zbog sanacionih radova, u vremenu od 8 do 16 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Numan Paše Ćuprilića (od spoja sa ulicom Ibre Ćeske do spoja sa ulicom Viteška). 

Zbog izvođenja neophodnih sanacionih radova obustavljen je saobraćaj u ulici Kamenica (od broja 47 do broja 88). Radovi se izvode etapno do 50 metara, a za vrijeme obustave, alternativni pravac je Kamenica-Mahmutovac-Paje Malta i obratno.

Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmjenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i saobraćaj uspostavlja u jednosmjernom režimu). U funkciji je smijer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela.

Zbog sanacionih radova, od 7 do 17 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Miševići (spoj M-17-Miševići). Alternativni pravac je M-17-Rakovička cesta-Miševići.

Zbog izvođenja neophodnih radova izmjenjen je režim saobraćaja u ulicama: Ložionička, Sutjeska, Novopazarska, Hadželi, Stari drum, Grličića brdo, Ramića banja, Armije Republike Bosne i Hercegovine i Poljine. 

U Mostaru je zbog radova na izgradnji kolektora, obustavljen saobraćaj u ulici Maršala Tita,  od pozorišta prema ulici Braće Brkić, navodi se u izvještaju BIHAMK-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Pregled UNRWA-e utvrdio princip poštovanja humanitarne neutralnosti

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po pretežno suhom kolovozu

Izvještaj Svjetske banke - Širi se jaz između bogatih i siromašnih

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije