Bosna i Hercegovina     | 22.08.2018. 12:47 |

Općina Stari Grad Sarajevo izdvaja 500.000 KM za sanaciju ulica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. augusta (FENA) - Općina Stari Grad Sarajevo izdvojit će 500.000 KM za sanaciju oštećenja većeg broja ulica, te kanalizacionih i vodovodnih sistema u općini Stari Grad usljed poplava i obilnih padavina u prethodnom periodu.

Prema riječima načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića dolazak jeseni i većih padavina ne ostavljaju prostora za čekanje, te će se pristupiti hitnoj sanaciji komunalne infrastrukture i osiguravanju normalnih uslova života građana.

- Odlučio sam da zbog hitnosti rješavanja gorućih problema na nekoliko lokacija kao što su Kovači, Širokac, Vratnik mejdan, Višegradska kapija i druge, pokrenemo pregovaračke postupke sa izvođačima i odmah pristupimo sanaciji i pod punom odgovornošću stojim iza svojih odluka. Nećemo dozvoliti da uđemo u jesen ili zimu sa ovakvim ulicama i sanacije ćemo početi najkasnije za desetak dana - kazao je Hadžibajrić.

Još jednom je istakao da su ulice Višegradska kapija, Vratnik mejdan, Širokac...u ovakvom stanju zbog loše izvedenih radova 2012. godine kada je preduzeće ViK radilo rekonstrukciju kompletne mreže, a isti slučaj je i sa ulicom Nalina.

Općinske službe dobile su naloge na kojim lokacijama je potrebno hitno intervenisati i na koji način. Asfaltirat će se kompletna ulica Širokac - između starog i novog mezarja do Kapi kule Širokac. Iznad Kapi kule radit će se kompletna sanacija sve do izlaza na Vratnik mejdan, te sanacija svih oštećenja u ulici Carina - od Vratnik mejdana do Višegradske kapije. Donji dio ulice Kovači bit će saniran - uradit će se preslaganje i fiksiranje nedostajuće kocke, dok će gornji dio biti asfaltiran - od fontane do ulice Mustafe Dovadžije. Već danas će na ovom dijelu uposlenici Odjeljenja za održavanje puteva Općine Stari Grad privremeno sanirati najveće rupe, do početka velikih radova.

U ulici Nalina također su evidentna velika oštećenja. Na potezu od 40-ak metara došlo je do podizanja asfalta, a u prethodnom periodu na terenu su bile nadležne komunalne službe kako bi se detektovao kvar. Ustanovljeno je da je vodovodna mreža ispravna, a kvar je na kanalizacionom sistemu. Odmah po otklanjanju ovog kvara, Općina će pristupiti asfaltiranju ulice. I ovaj problem tretirat će se kao urgentan. Asfaltirat će se i ulica Hadžiabdinica, na Širokači.

Općina će za izvođenje ovih radova izdvojiti dodatnih pola miliona KM, a dio sredstava osigurat će i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo, čime će kao što je ranije najavljeno, biti finansirano asfaltiranje ulice Širokac i dijela Vratnik mejdana.

Inspektori Službe za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad, sa uposlenicima Službe civilne zaštite od prošle sedmice su na terenu i intenzivno obilaze lokacije na kojima su evidentirane poplave usljed obilnih kiša u prethodnom periodu. Prošle sedmice je obiđeno 40 lokacija, a zaključeno je da je potrebno sistemsko i hitno čišćenje svih elemenata odvodnje na ulicama, kao i da se ubuduće prilikom rekonstrukcije ulica više pažnje posveti sistemu odvodnje, odnosno formiranju dužnih i poprečnih padova i usmjeravanju oborina prema elementima odvodnje, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Sarajevska Općina Stari Grad ponudila obnovu Doma Oružanih snaga BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta