Bosna i Hercegovina     | 23.08.2018. 13:48 |

Vlada HNŽ i sindikat osnovnog obrazovanja približili stavove

FENA Saopćenje

MOSTAR, 23. kolovoza (FENA) - U sjedištu Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u četvrtak je održan sastanak radne skupine za izradu Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja na području te županije.

Kroz otvoren dijalog, razmotrena su i u najvećoj mjeri približena stajališta Vlade i sindikata, te se očekuje kako će novi Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja na području HNŽ-a biti verificiran sljedećeg tjedna, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade HNŽ-a.

Ističući kako samo zadovoljan prosvjetni djelatnik može dati maksimum u obavljanju odgojno-obrazovnog procesa, predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se pregovori vode u duhu socijalnog partnerstva, međusobnog poštovanja i na zadovoljstvo svih zainteresiranih.

Podsjetio je, također, kako je odgoj i obrazovanje od početka jedan od prioritetnih ciljeva aktualne vlade.

- Plaće su uvijek na računima prosvjetnih djelatnika i drugih proračunskih korisnika između 6. i 8. u mjesecu. Više od deset milijuna maraka isplatili smo i za sudske presude, a sredstva su otišla i za presude brojnim prosvjetnim djelatnicima. Unatoč smanjenju broja učenika prošle godine, 130 prosvjetnih djelatnika, koji su godinama radili honorarno, dobilo je ugovor za rad na neodređeno vrijeme. Kroz projekt energetske obnove, u što je do sada uloženo više od deset milijuna maraka, obnovljen je veliki broj školskih objekata i školskih športskih dvorana. Prva smo Vlada u HNŽ koja je uspjela stvoriti uvjete za preuzimanje obveze financiranja prijevoza učenika, za što na godišnjoj razini izdvajamo tri milijuna maraka. Radimo na pilot projektu 'e-učionice' u koji smo krenuli s ciljem poboljšanja i osuvremenjivanja nastavnog procesa - kazao je Herceg.

Prosvjetnim djelatnicima kojima je prije početka nove školske godine upitno puno radno angažiranje, a analize pokazuju da se radi o njih oko dvije stotine, poručio je da nema mjesta zabrinutosti i da će Vlada poduzeti sve što je potrebno da riješi taj problem.

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Rašid Hadžović istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da su određeni pozitivni pomaci usmjereni na poboljšanje materijalnog položaja prosvjetnih djelatnika uneseni u tekst Kolektivnog ugovora, te izrazio nadu kako će on uskoro biti potpisan da bi se mogle okončati i druge potrebne aktivnosti vezane za početak školske godine.

Sastanku su nazočili i ministri Adnan Faladžić i Stjepan Krasić, Slavko Lauš i Omer Spaho, predsjednici sindikata osnovnoga obrazovanja, te predsjednici aktiva ravnatelja osnovnih škola Stipe Vrljić i Edin Idrizović.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ: Upravi za ceste HNŽ-a 20,8 milijuna KM za regionalne prometnice

Vlada HNŽ-a dobila potporu u procesu osnivanja Ureda za razvojno planiranje i EU integracije

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom