Ekonomija     | 28.08.2018. 09:28 |

U okviru Sajma šljive najavljen Prvi međunarodni sajam pčelarstva

FENA Saopćenje

GRADAČAC, 28. augusta (FENA) - U okviru 45. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajma šljive bit će održan Prvi međunarodni sajam pčelarstva od 29. augusta do 1. septembra ove godine koji organizuje Udruženje pčelara "Pčela“ Gradačac.

Predsjednik tog udruženja Asmir Duraković kazao je da očekuju 40 do 50 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

- Osim izložbenog salona gdje će prezentovati med i pčelinje proizvode izlagači će zajedno s posjetiocima imati priliku da prisustvuju stručnom savjetovanju koje organizujemo u saradnji sa Tehnološkim fakultetom iz Tuzle. Savjetovanje će biti održano 30. augusta i vjerujemo da će teme biti interesantne. Između ostalog, govorit će se o patvorenju pčelinjih proizvoda i brzoj metodi u analizi porijekla meda te pčelinjim proizvodima u liječenju i nutricionizmu - izjavio je  Duraković. 

Na savjetovanju će posebna pažnja biti posvećena značaju pčela u voćarstvu te pesticidima i njihovoj zakonskoj regulative, kao i teme vezane za standardizaciju u pčelarstvu i u organskoj proizvodnji.

Na Prvom međunarodnom sajmu pčelarstva u Gradačcu biće dodijeljene medalje za kvalitet ocijenjenih medova, a analiza će biti izvršena na Tehnološkom fakultetu u Tuzli fizikalno-hemijskom i senzorskom metodom.

- Naše udruženje već duže vrijeme razmatra mogućnost organizovanja sajma pčelarstva. Naime, niz godina na Sajmu šljive dolaze proizvođači meda i pčelinjih proizvoda, a u protekle dvije godine organizovan je kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem. Ovaj naš potez bio je logičan slijed događaja, kako bi na jednom mjestu okupili izlagače koji se bave pčelarsvom, proizvodnjom meda i pčelinjih proizvoda - rekao je Duraković, saopćeno je iz Gradačačkog sajma.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Na Sajmu šljive razgovarano o razvoju turizma

Kiselo vrhnje za svježi sir Brzo&Fino - Lactalis BH ukupni pobjednik Sajma šljive za 2023.

Partnerska saradnja Gradačca i njemačkog grada Durena

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!