Ekonomija     | 23.08.2018. 18:02 |

Uprava GIKIL-a prezentirala Vladi projekte okolinski prihvatljivog rada (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 23. augusta (FENA) - Uprava fabrike GIKIL prezentirala je Vladi Tuzlanskog kantona projekte za siguran i okolinski prihvatljiv rad ove fabrike.

Plan obuhvata 45 projekata ukupno vrijednih oko šest miliona KM, koje Uprava GIKIL-a planira realizirati u narednih šest mjeseci. Projekti su prezentirani s ciljem traženja rješenja za nagomilane probleme u GIKIL-u, s akcentom na traženje mogućnosti da ova fabrika  posluje na ekološki prihvatljiv način poštujući zakonom propisane procedure, saopćeno je iz kantonalne vlade.

- Od ovih 45 projekata, koji pokrivaju siguran i okolinski prihvatljiv rad GIKIL-a, neki su već započeti, neki će biti okončani za 15 dana, a realizacija nekih zahtijeva i do šest mjeseci - rekao je direktor fabrike Debasish Ganguly ističući da obustava rada GIKIL-a nije opcija.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović je naglasio da Vlada dosad nije mogla uticati na rad i poslovnu politiku GIKIL-a.

- Možemo vidjeti dokle nas je takva politika i jednostrano donošenje odluka u GIKIL-u dovelo. Budući procesi, uključujući i ovaj program, moraju biti vođeni iznutra, od Uprave GIKIL-a, ali i kontrolisani izvana - zaključio je premijer naglašavajući da je cilj Vlade očuvanje GIKIL-a i oko 1.000 radnih mjesta, ali u okviru zakonskih normi i ne po svaku cijenu.

Dok je trajao današnji sastanak, javnost, a time i učesnici sastanka su obaviješteni da je Federalna uprava za inspekcijske poslove donijela rješenje o obustavi rada ovog privrednog subjekta.

Budući da Uprava GIKIL-a još nije službeno dobila ovo rješenje, nije se moglo razgovarati o mogućnostima koje su ostavljene GIKIL-u za unapređenje poslovanja.

Dogovoreno je da u narednim danima bude održan sastanak sa svim relevantnim akterima u pokušaju da se nađe rješenje za prevazilaženja aktuelne situacije, a s ciljem da proizvodnje u GIKIL-u bude nastavljena.

- Sve ovo zahtijeva znatno ozbiljniji pristup i garancije Uprave GIKIL-a od onoga kakav je to bio slučaj u ranijem periodu - rekao je premijer Suljkanović.

Upitan o kakvim se garancijama radi i čime GIKIL garantuje provedbu ovih mjera i aktivnosti, citirao je direktora Gangulyja da su u GIKIL-u svjesni da je ovo posljednja šansa i da svaka neozbiljnost i nedostatak odgovornosti mogu dovesti do gašenja proizvodnje.

- Vlada je GIKIL-u uvijek bila i bit će partner. Ne želimo da nas se doživljava kao strano tijelo, želimo pomoći da GIKIL nastavi proizvodnju i poslovanje - riječi su premijera Suljkanovića koji je i ovom prilikom naglasio značaj rada GIKIL-a u Bosni i Hercegovini.

- Svojim poslovanjem GIKIL obezbjeđuje oko 30 posto prihoda za Željeznice Federacije BiH, značajan dio prihoda za Željeznice RS-a, treći je po veličini izvoznik iz Bosne i Hercegovine sa oko 3 posto, sa oko 1 posto učestvuje u BDP-u BiH, tako da kada govorimo o GIKIL-u, nije to samo 1.000 radnih mjesta - zaključio je Suljkanović.

Pogledajte http://fena.ba/video/2080

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1j84rNUeXiX8nOfrwXvckDsJg4QNu6VvP?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada TK utvrdila kriterije raspodjele 2.1 milion KM za podršku sportu

Ambasador Reilly u TK: Putna infrastruktura, obrazovanje i zdravstvo u fokusu djelovanja Vlade TK

Sufinansiranje energijski efikasne i ekološke javne rasvjete u tri općine TK

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta