Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 24.08.2018. 11:06 |

Kina uložila žalbu WTO-u zbog američkih carina

FENA Internet

PEKING, 24. augusta (FENA) - Kina je podnijela žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog carina koje su Sjedinjene Američke Države uvele na kinesku robu u vrijednosti od 16 milijardi dolara, saopćilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

Dvije zemlje su od početka jula uvele uzajamne carine u vrijednosti od 100 milijardi dolara.

Najnoviji paket carina na kinesku robu, u vrijednosti od 16 milijardi dolara, stupio je na snagu u četvrtak ujutro, a Kina je odmah uvela recipročne mjere prema američkoj robi.

Među robom koja je obuhvaćena novim carinama su antene, motocikli, ugalj, medicinski instrumenti, automobili i autobusi.

Kineske vlasti su saopćile da su odlučne da u novoj eskalaciji trgovinskog sukoba provode "neophodnu odmazdu", navodi Xinhua.

Sjedinjene Američke Države su 6. jula uvele takse od 25 posto na kinesku robu, u vrijednosti od 34 milijarde dolara, javlja Al Jazeera. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'