Kultura     | 26.08.2018. 13:16 |

Ples derviša u djelima Mensura Porovića na izložbi u Švedskoj

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 26. augusta (FENA) - Bosanskohercegovački umjetnik Mensur Porović predstavit će se švedskoj publici izložbom "Dansande derevicher" iz ciklusa 'Dođi', koja će od 8. septembra do 13. oktobra biti postavljena u Umjetničkoj galeriji u gradu Härnösand.

Autor naglašava da djela rađena u akril tehnici simboliziraju pokret derviša u njihovom plesu, a planira izložiti tridesetak radova.

U izjavi za Fenu pojašnjava da je riječ o radovima koje je sarajevska publika imala priliku vidjeti prošle godine u prostoru Gazi Husrev-begovog Hanikaha. Inspiraciju je, kaže, pronašao čitajući 'Mesneviju' djelo Dželaludina Rumija.

Porović naglašava da u Härnösandu gostuje na poziv direktorice Galerija, koja je ranije imala priliku vidjeti neke od njegovih radova.   

- Dopali su joj se. Došla je na ideju da priredim izložbu u tom gradu na sjeveroistoku Švedske - kaže.

Mensur Porović (1961.) član je Udruženja likovnih umjetnika BiH. Priredio je 17 samostalnih izložbi i sudionik je mnogo kolektivnih izložbi u BiH i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada za slikarstvo i crtež. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek slikarstvo završio je u klasi profesora Milivoja Unkovića. Zaposlen je u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom