Bosna i Hercegovina     | 25.08.2018. 13:14 |

Nikšić o prioritetnim koracima uoči Općih izbora u BiH

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 25. augusta (FENA) - Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) smatra nedopustivim da Dom naroda Parlamenta Federacije BiH „ode na godišnji odmor“ u situaciji kada treba razmatrati zakon o izbornim jedinicama.

Istaknuo je to predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić danas u Sarajevu prije početka stranačkog skupa pod nazivom „Strateško planiranje SDP-a BiH“.

Kazao je kako se radi o jednom u nizu skupova na kojima se finaliziraju aktivnosti te stranke za kampanju uoči predstojećih Općih izbora u BiH, uključujući predstavljanje SDP-ovog izbornog programa  - Plana 10 i razgovor s kandidatima i rukovodstvima stranačkih organizacija, te pripremu biračkih odbora i posmatrača.     

Nikšić je mišljenja da treba učiniti sve da se aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini i snažna konfrontacija izbornog procesa relaksira putem aktivnosti koje su u ovom trenutku moguće.

- Smatram da je zaista nedopustivo da Dom naroda Federalnog parlamenta 'ode na godišnji odmor' u situaciji kada treba razmatrati zakon o izbornim jedinicama - kazao je Nikšić u izjavi za medije, navodeći kako treba djelovati u kontekstu spriječavanja mogućeg pokušaja blokade formiranja vlasti nakon Općih izbora 2018.

Podsjetio je u tom kontekstu "da je SDPBiH i ranije ukazivao SDA-u šta znači izbor gospodina Puzigaće u rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH" (Drage Puzigaće (SNSD), zamjenika predsjedavajuće Doma naroda).

- Nažalost oni su se i tada rukovodili uskim interesima i, u stvari, pokazali koliko im je stalo do države Bosne i Hercegovine, odnosno kako im je puno važnije da zadrže pozicije na kojima jesu - naveo je predsjednik SDP-a BiH.

Komentirajući novinarski upit o tome da li je moguće aktuelnu situaciju razriješiti mjesec dana prije općih izbora, Nikšić je kazao da se u konkretnom slučaju radi o donošenju novog zakona kojim se riješava pitanje popune Doma naroda Federalnog parlamenta, odnosno izbornih jedinica, broja i raspodjele mandata, „a što je obaveza iz Izbornog zakona BiH i čime se riješavaju dijelovi presude Ustavnog suda BiH po apelaciji gospodina Ljubića“ (Bože Ljubića, bivšeg  predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH).

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta