Bosna i Hercegovina     | 26.08.2018. 12:01 |

TK - Odata počast za 180 poginulih komorata u jami 'Dobrnja jug' prije 28 godina

FENA Saopćenje

TUZLA, 26. augusta (FENA) - Delegacije Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona danas su,  polaganjem vijenaca, minutom šutnje i učenjem Fatihe, odale počast za 180 komorata koji su na današnji dan 1990. godine izgubili živote u eksploziji ugljene prašine u rudniku Mramor (Kreka) u jami „Dobrnja jug“.

Delegacije su predvodili premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i predsjednik Skupštine Senad Alić, a uz njih delegacije su činili ministrica kulture, sporta i mladih Slavena Vojinović, ministar finanasija Miralem Nuhanović, ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufid Klinčević.

Premijer Suljkanović je ovom prilikom, uz riječi sućuti porodicama poginulih komorata, akcentirao i neophodnost snažnijeg ulaganja u sigurnost u svim rudnicima, a sve kako se ovakve ili slične tragedije nikada više ne bi dogodile. Također, premijer Suljkanović je istaknuo da Vlada TK, u okviru svojih mogućnosti nastoji pomoći poslovanje rudnika.

- Rudnici su inače u ingerenciji Vlade Federacije BiH i koncerna Elektroprivrede, ali i mi u Vladi Tuzlanskog kantona u svim onim segmentima gdje to možemo nastojimo olakšati i pomoći rad i poslovanje rudnika, te omogućiti bolje uzlove za život našim rudarima. Prije svega to se odnosi na ovjere zdravstvenih knjižica, odnosno omogućavanje konzumiranja zdravstvene zaštite, ali i na reprograme dugovanja po osnovu koncesionih naknada, čime pomažemo rudnicima da se lakše nose sa izazovima s kojima se susreću u svom poslovanju - rekao je premijer Suljkanović, saopćeno je iz Vlade TK.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Odobrena uplata više od 14,2 milijuna KM za uvezivanje staža za 386 rudara

Na Dan rudara potpisan novi kolektivni ugovor u oblasti rudarstva u FBiH

Odavanje počasti stradalim logorašima na prostoru logora Heliodrom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana