Bosna i Hercegovina     | 27.08.2018. 13:41 |

Bosić o napadu na novinara BNTV-a: Napad na vrijednosti civilizovanog društva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić smatra da je napad na novinara BNTV-a Vladimira Kovačevića napad na slobodu građana i vrijednosti civilizovanog društva.

- Brutalni napad na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića je napad na slobodu svih nas, građana Republike Srpske, i svih vrijednosti civilizovanog društva. U državi i društvu u kome se nasiljem i batinama ubija sloboda izražavanja i istina, fašizam ponovo diže glavu. Kome zakon u topuzu leži, tragovi mu smrde nečovještvom - istaknuo je on u saopćenju upućenom iz Bosićevog kabineta.

On traži od nadležnih institucija da odmah pronađu izvršioce i eventualne nalogodavce jer, kako naglašava, ukoliko se krivci ne kazne u budućnosti se osim premlaćivanja mogu očekivati i nekažnjena ubistva.

- Nažalost, u nedavnoj prošlosti na ovim prostorima smo imali priliku da vidimo odumiranje pravne države i organizovani kriminal koji kontroliše zarobljene institucije, a jedna od posljedica je povećan stepen nasilja - ocijenio je Bosić.

On smatra da je sinoćnji napad na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića u banjalučkom naselju Obilićevo direktna posljedica atmosfere linča, učestalih lažnih optužbi, uvreda i konstrukcija koje su predstavnici vlasti u Republici Srpskoj u proteklom periodu iznijeli na račun BN televizije, drugih medija i novinara koji govore istinu, profesionalno i odgovorno rade svoj posao.

Po njegovim daljnjim navodima, vlast zbog toga snosi veliku odgovornost i treba da preduzme sve mjere kako bi odgovorni bili izvedeni pred lice pravde i kako bi bila poslana jasna poruka da je nasilje nedopustivo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

U napadu sunitskih militanata u Iranu ubijeno pet policajaca

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta