Bosna i Hercegovina     | 27.08.2018. 15:03 |

CCI: Prosvjedi srednjoškolaca obilježili aktualni mandat vlasti u SBŽ-u

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 27. kolovoza (FENA) - Skupština Srednjobosanske županije (SBŽ) imala je, tijekom aktulanog mandata, jedna od najnižih intenziteta rada od svih županijskih skupština, dok je intenzitet rada Vlade bio u neskladu s njenim propisanim obvezama - navedeno je u izvješću CCI-a o radu vlasti SBŽ-a za mandatni period od 2014. do 2018. godine.

Iz CCI- a su, na konferenciji za novinare u Travniku, istaknuli kako su održane tek 32 sjednice Skupštine, te su zastupnici na sjednicama proveli 117 sati, što je vremenski ekvivalent 15 radnih dana.

Skupština se, ističu u CCI-u, nije dobro pokazala u svom glavnom poslu, odnosno realizaciji zakondavnih aktivnosti.

- Za četiri godine aktualnog mandata usvojeno je svega 27 zakona, u odnosu na 45 usvojenih u prethodnom mandatu. Pri tome, svega 12, su novi, tzv. temeljni zakoni, što je dvostruko manje od broja usvojenih temeljnih zakona u prethodnom mandatu - navedeno je u izvješću.

Kao ozbiljan nedostatak u radu institucija vlasti u SBŽ-u, istaknut je i mali broj kreiranih i usvojenih strategija, s obzirom na to da je u aktualnom mandatu usvojena samo Strategija razvoja SBŽ-a.

- Zbog loše realizacije planiranih zakona, oni se godinama prenose iz jednog godišnjeg programa rada u drugi, čekajući i po deset godina da Vlada i Skupština konačno urade svoj posao i kreiraju zakon za koji je davno prepoznata društvena potreba - ističu u CCI-u.

Kako je navedeno, Skupština SBŽ-a  već dugo ima problem i sa transparentnošću, a njen sastav je i pokazatelj spolne neravnopravnosti u društvu.

- Žene u aktualnom mandatu zauzimaju svega 20 posto zastupničkih mjesta, a niti jedna od njih ukupno šest nije izabrana u rukovodstvo Skupštine. Takva Skupština je i prekršila Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH, imenujući vladu u kojoj je jedna žena - kaže se u izvješću.

I pored niskog intenziteta rada i produktivnosti, zastupnici u Skupštini SBŽ-a su, tvrde u CCI-u, u velikom broju profesionalizirali svoj status i iz proračuna redovito primaju plaće i ostale privilegije.

Vlada SBŽ-a se, tijekom aktualnog mandata, nije pridržavala obaveze održavanja jedne redovne sjednice tjedno.

- Iako je u aktualnom mandatu došlo do pada intenzieta rada, u odnosu na prethodni, nešto veća efikasnost rada na sjednicama rezultirala je većom produktivnošću u odnosu na protekli mandat. Vlada je, na sjednicama održanim do 30. lipnja, razmotrila 5.676 mjera, što je za oko 800 više nego u prethodnom mandatu - kažu u CCI-u.

Iz ove organizacije upozoravaju da je zanemariv broj značajnih mjera, koji sustavno i dugoročno, utječu na kvalitet života građana, dok se najveći dio odnosi na odluke, zaključke, rješenja i suglasnosti, a zatim na informacije, izvješća, planove i programe.

- S druge strane, zakoni čine manje od jedan posto od ukupno razmotrenih mjera, te su tijekom četiri godine mandata Vlade utvrđena svega 36 zakona.

Posljedica loše realizacije planiranih aktivnosti Vlade je da se među nerealiziranim mjerama nalazi čitav niz značjanih onih čije bi usvajanje moglo pozitivno utjecati na kvalitet života građana.

Iz CCI-a navode kako su aktualni mandat u SBŽ-u obilježili prosvjedi srednjoškolaca protiv podjela i segregacije.

- Mada je pobjeda koju su izvojevali mala, ona je značajna, jer pokazuje da je svijet ispod političkih kišobrana u ovoj zemlji mnogo bolji i zdraviji, od onog što pokazuje i nameće politika. A ta djeca, koja su ustala protiv podjela, i postali meta ostrašćenih nacionalista, sa svih strana, zaslužuju poštovanje. Nadamo se da će se nastaviti boriti za svoja prava i za bolju budućnost ove zemlje - istaknuli su iz CCI-a.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

CCI: Javne institucije krše zakon o reviziji, posljedice snose građani

Potpisan memorandum o suradnji između CCI-a i Doma zdravlja Tomislavgrad

CCI: HNŽ i dalje bez nadzora nad trošenjem javnog novca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu