Bosna i Hercegovina     | 27.08.2018. 15:28 |

OSCE organizirao u Tuzli edukaciju o temi 'Prevencija korupcije' (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

TUZLA, 27. augusta (FENA) - Misija OSCE-a u BiH organizirala je danas u Tuzli edukaciju o temi "Prevencija korupcije“ koja je bila namijenjena osobama koje su u institucijama pod nadležnosti TK zadužene za borbu protiv korupcije.

Tokom predavanja naglašeno je da je nedavno provedena anketa među zaposlenicima pomenutih institucija pokazala da se 20 posto njih susrelo sa nekim od oblika korupcije.

- Učesnici današnje edukacije o prevenciji korupcije su kontakt osobe iz institucija koje su u nadležnosti Vlade TK, a za obuku smo angažovali iskusne eksperte iz oblasti borbe protiv korupcije sa dugogodišnjim iskustvom, a to su Darko Datzer i Nermin Kadribašić. Obuka je organizovana u skladu sa antikorupcijskim dokumentima koji su usvojeni od državnog do kantonalnog nivoa. Kantonalni program borbe protiv korupcije podrazumijeva imenovanje tima za prevenciju korupcije koji jeste imenovan, imenovanje kontakt osoba u svim institucijama koje su u nadležnosti Vlade TK - izjavila je predstavnica Ureda OSCE-a u Tuzli Dragica Karadžin. 

Sve pomenute institucije imale su obavezu da povedu Planove integriteta i drugih antikorupcionih mjera, pojašnjavaju u OSCE-u.

- Upravo iz tog razloga smo organizovali ovu obuku kako bi te kontakt osobe bile što bolje osposobljene za proces izrade Planova integritreta, a u onim institucijama u kojima je taj dokument već donesen za proces njihove provedbe, kako bi mjere koje su predviđene dale što bolje rezultate i bile što efikasnije - dodala je Karadžin.

Jedan od uvodničara na ovom skupu bio je i Miralem Halilović, predsjednik Tima za sprečavanje korupcije TK, koji je prezentirao dosadašnje aktivnosti na spečavanju korupcije.

- Korupcija nije nastala jučer, pa i borba protiv korupcije treba trajati nešto duže. Kroz ankete koje su provedene u svim ustanovama i institucijama na području TK uočeno je da korupcija postoji i postavljen je određeni broj ciljeva koji će se postići. Radi se o obimnoj dokumentaciji i ciljevima koji se u kratkom periodu ne mogu prezentirati, međutim postoji plan borbe protiv korupcije koji je dostupan svim građanima na zvaničnoj stranici Vlade TK - naveo je Halilović.

Dvadeset posto ispitanih u pomenutoj anketi izjasnilo se da se u protekloj godini susrelo sa nekim oblikom korupcije. Zbog toga, zaključeno je ovom prilikom, treba učiniti više napora da se ova pojava iskorijeni. 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2086

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1gvoMaoN3G8rSSGFdU4aQbWsz2OHvV4G4?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ukrajina odobrila imenovanje novog čelnika abtikorupcijske agencije

U Sarajevu regionalna konferencija 'Jugoistočna Evropa - zajedno protiv korupcije'

Aggeler: Fabriciranje prijetnje omogućava korupciju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana