Bosna i Hercegovina     | 28.08.2018. 12:32 |

UO Vijeća za štampu i online medije osudio napad na Kovačevića

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 28. augusta (FENA) - Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije najoštrije je osudio, kako ističu, brutalni, divljački napad i ugrožavanje života kolege novinara Vladimira Kovačevića.

 

- Taj napad je krajnje zabrinjavajući i činjenicom da je u nizu mnogih verbalnih i fizičkih napada na novinare, koji su se dogodili u posljednje vrijeme - saopćeno je iz tog odbora.  

Bosna i Hercegovina, ističe se, takvim odnosom prema profesionalnim novinarima šalje opasnu predizbornu poruku najdrskijeg pokušaja ušutkivanja i zastrašivanja novinara koji bez manipulacije predočavaju javnosti istinu i činjenice.

- Prateći komentare građana na web-portalima ispod tekstova u kojima se jučer izvještavalo o pokušaju ubistva kolege Kovačevića, monitori Vijeća za štampu i online medije, s nevjericom su čitali desetine poziva na prebijanje i ubistva novinara, silovanje novinarki ili likovanja zboga onoga što se dogodilo, optužujući ih za sve što je loše u ovoj zemlji. Takva atmosfera sveopćeg potpuno pogrešnog stava prema novinarima i njihovom odgovornom i izuzetno važnom pozivu promicanja istine, rezultat su, između ostaloga, i poruka koje u svojim nastupima neki od javnih službenika redovito šalju prema javnosti, i u kojima se nedvojbeno ohrabruje na  ućutkivanje novinara i na to da se više ne biraju metode za to - navodi se u saopćenju UO Vijeća za štampu i online medije.  

Vijeće apelira na građane Bosne i Hercegovine da ne podliježu takvim manipulacijama i da shvate da njihova sloboda, sloboda njihove djece i zemlje u kojoj žive ovisi od toga koliko su mediji slobodni i koliko su novinari slobodni da bez reperkusija i straha izgovaraju i pišu istinu.

- Sloboda izražavanja je demokratska vrijednost, kao i sloboda profesionalnog i odgovornog novinarstva. Zloupotrebljavajući slobodu izražavanja da bi se ugušila sloboda novinarskog izvještavanja za svakoga građanina koji to radi je bezumni čin gušenja vlastite slobode i vlastitog slobodnog života u BiH.

Solidarnost s novinarima, insistiranje da policija i tužilaštvo otkriju i kazne napadača na novinare koji su zastrašivani i napadani, i borba za slobodno novinarsko djelovanje, borba je svakog građanina za sebe i svoju slobodu.

Divljačko gušenje novinarskih sloboda, otvaranje je vrata gušenju demokracije i režimima koje niko od nas ne želi u Bosni i Hercegovini - ističe se u saopćenju Upravnog odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vijeće za štampu - Napad na novinara tretirati kao napad na službeno lice

Vijeće za štampu i online medije objavilo analizu govora mržnje na 12 bh. portala

Čović o prozivkama za prorusko djelovanje: HDZ i HNS provode europsku politiku

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo