Kultura     | 28.08.2018. 14:46 |

Na Festivalu MESS poljska predstava 'Cezary odlazi u rat'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. augusta (FENA) - U okviru ovogodišnjeg Internacionalnog teatarskog festivala MESS na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR 6. oktobra bit će igrana poljska predstava "Cezary odlazi u rat" u produkciji Komuna Warszawe.

Predstava je dio "Pre-war/War/Post-war" serije autora Komuna Warszawa koja opisuje trajno stanje u kojem se nalazi svijet. Ratovi mogu biti ili oružani ili psihološki, prekookeanski ili domaći, međunarodni ili familijarni.

Impuls koji je potaknuo autore/ice K//W da započnu rad s temom rata bila je serija mračnih situacija iz nekoliko proteklih godina: rat u Ukrajini i na Bliskom Istoku - Brexit - Trumpova pobjeda.

- Sve više, nameće se ideja o tome kako rat u Europi može prestati biti samo stvar historije pa se zato moramo zapitati: "Jesmo li spremni za rat?" "Da li sjećanje na rat čini mir lakše održivim?" "Može li rat biti pravedan?" "Da li historijske politike otvaraju rane i naoružavaju društvo kako bi bilo spremno za borbu?" Autori/ce K//W će razgovarati o ratu i ratovima unutar svojih različitih konteksta i scena, ali sa naglaskom na njihove realne, neherojske i lične  dimenzije - navodi se u saopćenju MESS-a.

Poljski teatarski kritičar Witold Mrozek za ovu predstavu je rekao: "Kada se različite strategije otpora prema fundamentalističkom konzervatizmu i autokratiji desničarskih stranaka potroše, umjetnost koja stimulira kritičku svijest dođe kao melem na ranu, kako to često i biva. Izvedba koja pokušava uraditi upravo to je "Cezary odlazi u rat".

Selektor predstave je reditelj Dino Mustafić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstave u ožujku u novom ruhu Narodnog pozorišta u Mostaru

Dvije zanimljive predstave na repertoaru HNK Mostar

Gradimiru Gojeru dodijeljen Zlatni lovorov vijenac kao najveće priznanje koje dodjeljuje Direkcija Festivala MESS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo