Bosna i Hercegovina     | 28.08.2018. 17:31 |

Alekić: Stagnira proces rješavanja sudbina nestalih osoba (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 28. augusta (FENA) - Stagnira proces rješavanja sudbina osoba nestalih u vrijeme sukoba iz devedestih godina proteklog stoljeća na tlu bivše Jugoslavije, zaključeno je na regionalnoj konferenciji udruženja porodica nestalih, održanoj u Sarajevu pod simboličnim nazivom "Ggje je". 

Regionalna suradnja tužilaštava u procesuiranju ratnih zločina postoji, ali je treba unaprijediti, kao i suradnju vladinih komisija i institucija koje se bave pitanjem nestalih, zaključeno je također.

Predsjednica regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije Semina Alekić, na pres-konferenciji nakon skupa je apelirala svima koji znaju a ćute o lokacijama pojedinačnih ili masovnih grobnica u kojima su ostaci žrtava, da ukažu na ta mjesta i da pritom mogu računati na diskreciju jer će identitet prijavilaca biti zagarantovano zaštićen.

Upućen je i apel porodicama nestalih koje nisu ostavile uzorke krvi u bazama identifikacionih centara da to učine kako bi pomogle u procesu traženja, identifikaciji već pronađenih a neimenovanih posmrtnih ostataka ili, pak, potvrđivanju nekih ranijih podataka ustanovljenih klasičnim metodama a ne metodom DNK.

U identifikacionim centrima u Visokom, Lukavici, Goraždu, Sutini (Mostar) i Banja Luci, ali i na Kosovu i u Hrvatskoj, ima i dalje pronađenih a neidentificiranih ostataka jer se nalazi ne podudaraju ni s jednim iz baze uzoraka, kazala je Alekić.

U regionu bivše Jugoslavije, nakon sukoba u periodu 1991-1999. godina, još se traga za oko 12.000 ljudi, od toga najviše, između sedam i osam hiljada, iz Bosne i Hercegovine, rečeno je na pres-konferenciji.

Također je iz Bosne i Hercegovine najviše žrtava čiji su ostaci u međuvremenu pronađeni, ali još nisu identificirani jer se uzorci ne podudaraju ni s jednim od pohranjenih uzoraka krvi članova porodica koje tragaju za najmilijima.

Današnja regionalna konferencija je održana povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba i najznačajniji je godišnji događaj posvećen procesu traženja nestalih i mehanizama za ubrzavanje rješavanja njihovih sudbina.

Osim udruženja porodica, učestvovali su predstavnici nadležnih državnih institucija i vladinih komisija za nestale osobe, nevladinog sektora te međunarodne komisije za traženje nestalih i više drugih međunarodnih organizacija, kao i pravosudnih institucija iz regiona.

Konferencija je realizirana uz finansijsku podršku međunarodnog komiteta Crvenog križa i Međunarodne komisije za nestale osobe.

Regionalna korodinacija okuplja 19 saveza/udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije.

Pogledajte http://fena.ba/video/2089

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1pw3D7lKb4ovlVOVe60Xa-HbCvIh2JJ4v?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

U FBiH lani prijavljen nestanak 277 osoba, još uvijek se traga za njih 57

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana