Bosna i Hercegovina     | 29.08.2018. 10:51 |

Slobode lišene tri osobe osumnjičene za krijumčarenje heroina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. augusta (FENA) - U okviru akcije kodnog naziva "Solinjanka" izvršeni su pretresi objekata i vozila povezanih sa tri osobe na području Mostara i Gruda, a koje su osumnjičene za organizirano krijumčarenje droge heroin na području BiH i Hrvatske, kao i prodaju na ilegalnom narko-tržištu na području Mostara i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su na području Mostara i Gruda lišili slobode osumnjičene te izvršili pretrese objekata i vozila koja koriste osumnjičeni.

Na mjestu događaja su tužitelj i istražitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, koji koordiniraju aktivnosti na terenu.

U združenoj policijskoj akciji sudjeluju SIPA kao nositelj aktivnosti, a potporu pružaju Granična policija BiH, MUP HNK i MUP ZHK.

Akcija je realizirana u okviru istrage u kojoj su prikupljeni dokazi da su osumnjičeni pripadnici organizirane kriminalne skupine, koja se duži vremenski period bavi međunarodnim krijumčarenjem, nabavkom, skrivanjem i daljom distribucijom heroina na području BiH i Hrvatske.

Također, prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni vršili gotovo svakodnevno snabdijevanje drogom heroin, ilegalnog narko-tržišta na području Mostara.

U okviru istrage, ostvarena je značajna suradnja s partnerskim agencijama na području R Hrvatske, s obzirom da je herion krijumčaren i na području Hrvatske.

Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenog djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga.

Nakon lišenja slobode i izvršenih pretresa s ciljem pronalaska opojne droge i drugih dokaza o počinjenim kaznenim djelima, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, navodi se u saopćenju. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Banjoj Luci realizovana akcija u brobi protiv međunarodnog vrbovanja radi prostitucije

Tužilaštvo BiH - Prijedlog pritvora za trojicu osumnjičenih za organizirani kriminal

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'