Kultura     | 29.08.2018. 15:46 |

Pozorište lutaka Mostar novu sezonu počelo gostovanjem u Sloveniji

FENA Saopćenje

MOSTAR, 29. augusta (FENA) - U novu pozorišnu sezonu Pozorište lutaka Mostar krenulo je gostovanjem u Sloveniji, na jubilarnom 20. međunarodnom festivalu „Mini poletje“ u Ljubljani.

Svoju posljednju premijernu predstavu „Punim jedrima!“, prema tekstu bugarske književnice Teodore Popove, a u režiji Elice Petkove, odigrali su u konkurenciji predstava iz Italije, Španije, Češke, Poljske, Mađarske, Slovačke i Slovenije, i bili su jedini predstavnici na ovom festivalu ne samo Bosne i Hercegovine, nego i jedina profesionalna lutkarska kuća s područja bivše Jugoslavije.

Mostarska predstava, odigrana na sceni „Mini teatra“, naišla je na veliko odobravanje publike i mnoge pohvalne kritike, što joj otvara vrata za neka buduća gostovanja i nove uspjehe, saopćeno je iz Pozorišta lutaka Mostar.

Inače, ovih dana mostarsko Pozorište lutaka nastavlja s radom i u svome gradu. U toku je obnova predstave „Šuma na kraju svijeta“, prema tekstu i u režiji Nedžada Maksumića, dugogodišnjeg člana ove kuće, koju će djeca Mostara moći vidjeti sredinom sljedećeg mjeseca, u redovnom nedjeljnom terminu.

Krajem septembra, Pozorište odlazi u Bugojno, na tradicionalnu Smotru lutkarskih pozorišta, gdje će, također, izvesti predstavu „Punim jedrima!“, a ista predstava učestvovat će i u zvaničnoj konkurenciji Festivala pozorišta za djecu u Banjoj Luci.

Osim navedenog, u planu je, kao i svake jeseni, serija predstava za učenike mostarskih osnovnih škola.

U bogatom kalendaru ove kulturne ustanove predviđena je i već uobičajena novogodišnja predstava, a vrhunac sezone svakako će biti nova premijerna predstava „U potrazi za izgubljenim vremenom“, prema tekstu ruskog književnika Evgenija Švarca, a u režiji gošće iz Hrvatske Tamare Kučinović, najavili su iz mostarskog teatra.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Premijera predstave 'Stepski vuk' HNK-a Mostar u četvrtak u Mostaru

Hit komedija 'Tere i Luce' dar publici povodom 30. obljetnice Kosače

Koncert tradicionalne iranske muzike u Pozorištu lutaka u Mostaru

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom