Bosna i Hercegovina     | 30.08.2018. 13:49 |

Iz Prijedora još jednom upućen apel da se riješi pitanje nestalih osoba

FENA Jasna Avdibegović

PRIJEDOR, 30. augusta (FENA) - Mirnom šetnjom, okupljanjem učesnika na Gradskom trgu te čitanjem imena nestalih osoba iz Prijedora, danas je u tom gradu obilježen Međunarodni dan nestalih osoba, u organizaciji Udruženja Prijedorčanki 'Izvor'.

Organizatori skupa su simbolično pustili balone na kojima piše "Gdje je?", što je pitanje s kojim porodice nestalih osoba žive sve ove godine.

- Naša glavna poruka je bila upućena prvenstveno građanima Prijedora ali i šire da nam pomognu da pronađemo nestale osobe - kazala je Feni predsjednica Udruženja Prijedorčanki 'Izvor' Seida Karabašić.

Istakla je da je za porodice jako važno da saznaju gdje su njihovi najmili jer već toliko godina žive u neizvjesnosti.

- Svaka nova informacija i pronalazak za porodice je značajan. Htjeli smo da skrenemo pažnju i svima onima koji u institucijama rade na rješavanju problematike nestalih da se taj proces ubrza, da urade nešto kako bi se pronašli nestali. Svi oni koji na bilo koji način mogu da doprinesu da se riješi ovaj problem trebaju da pomognu - poručila je Karabašić.

U današnjem obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba u Prijedoru učestovalo je oko 100 ljudi, ne samo članova porodica nego i drugih građani koji daju podršku porodicama nestalih.

Karabašić je kazala kako se u Prijedoru još traga za oko 650 osoba, ali da ta brojka nije precizna.

- Brojka nije precizna jer imamo određeni broj osoba koje su ekshumirane ali još nisu identificirane i čeka se na identifikaciju - navela je Karabašić.

Organizator obilježavanja Međunarodni dan nestalih osoba u Prijedoru sa Udruženjem Prijedorčanki 'Izvor' je i Centar za mlade "Kvart".

- Svake godine organiziramo obilježavanje ovog dana. Solidarišemo se s porodicama nestalih, jer želimo da se podignemo svijest o ovom problemu i da pozovemo sve one koji eventualno imaju neke podatke o nestalim osobama da ih prijave, a prijave mogu biti anonimne - kazao je Feni Nikola Kuridža iz Centra za mlade "Kvart".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Na području Prijedora provodi se proces ekshumacije pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Ademović u Prijedoru: Potreban jači institucionalni odgovor na uznemiravanje povratnika

IGK - Genocid u Prijedoru ostaje opomena čovjeku i čovječanstvu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana